Politika

Ćulum za RTRS: Nećemo dozvoliti blokadu puteva (VIDEO)

Nećemo dozvoliti blokadu puteva, jer se obustavom saobraćaja ometaju normalna putovanja građana, funkcionisanje službe hitne pomoći, vatrogasaca i policije, izjavio je danas za RTRS direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Saopštenje MUP-a Srpske prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane, koji svakodnevno učestvuju u javnim okupljanjima u znak protesta zbog cijene naftnih derivata, da to rade u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i na mjestima koja su odlukom grada ili opštine određena kao mjesta na kojima je moguće okupljanje građana.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva, jer se obustavom saobraćaja i blokadom puteva ometa normalno putovanje građana zbog čega isti izražavaju svoje nezadovoljstvo. Takođe, ometa se i normalno funkcionisanje službi kao što su služba hitne pomoći, vatrogasna služba, policija i dr.

Napominjemo da je Zakonom o javnom okupljanju predviđena novčana kazna od 500 do 1.500 KM za fizička lica koja sprečavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilima i organizuju javno okupljanje na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na način kojim se ugrožava bezbjednost saobraćaja, dok je predviđena kazna za pravne subjekte od 3.000 do 9.000 KM.

Policijski službenici će u skladu sa zakonskim odredbama i policijskim ovlašćenjima, sankcionisati sva lica koja se ogluše na naređenja policijskih službenika i ne prestanu sa činjenjem prekršaja. Takođe, zakonom je predviđena i mogućnost lišavanja slobode lica zatečenog u vršenju prekršaja, ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju da će to lice ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušaj prekršaja, kao i mogućnost privremenog oduzimanja predmeta (vozila) koja služe kao sredstva izvršenja prekršaja.

U vezi sa navedenim, policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u prethodna tri dana sankcionisali 284 lica za prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

MUP Republike Srpske ističe da građani Republike Srpske imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje svog zadovoljstva ili nezadovoljstva na javnom mjestu, ali da prilikom tog okupljanja ne smije doći do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog saobraćaja.

(RTRS)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!