Banjaluka

Morbile: Djeca u OŠ Borislav Stanković izostaju sa nastave. Preporuke Doma zdravlja

Nakon informacije da je djevojčica drugog razreda koja ide u OŠ Borisav Stanković moguće oboljela od morbila, danas je veliki broj učenika izostao sa nastave.

Mnoge roditelje bilo je strah da pošalju djecu u školu, iako su vakcinisana, te u svakom razredu nedostaje bar po šestoro đaka. U nekim odjeljenjima, po priči roditelja, danas je bilo tek desetoro djece.

Loading...

– Nije uopšte prijatno čuti da su se morbile raširile i u našem okruženju, moje dijete jeste vakcinisano, ali mislim da to nije sigurna zaštita kada se bolest već pojavila u okolini – kaže jedna uplašena majka.

Rade Krecelj, direktor OŠ Borislav Stanković

Direktor škole Rade Krecelj ističe da su u saradnji sa Epidemiološkom službom preporučili roditeljima da sva djeca koja nisu vakcinisana i koja su slabijeg imuniteta ne dolaze na nastavu.

– Po šest, sedam učenika nedostaje u svakom odjeljenju, ali sretna je okolnost da je već kraj godine i da se ocjene mogu i zaključiti – izjavio je Krecelj, i ponovio da je cijela škola dezinfikovana.

Panika u naselju raste, međutim u banjalučkom Domu zdravlja rekli su nam da još nje potvrđeno da li se u ovom slučaju radi o morbilama.

– Dijete je prijavljeno, ali dijagnostičke procedure još traju i rezultati bi trebali biti poznati za sedam dana – rekli su u Domu zdravlja.

Na Klinici za infektivne bolesti UKC RS kratko su rekli da u ovoj Klinici, na bolničkom lijčenju, nema nijednog pacijenta sa dijagnozom morbila.

Od 6. marta dо 12 juna, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо je ukupnо 66 оbоljеlih оd mоrbilа (mаlе bоginjе, оspicе, krzаmаk), od čega je u Banjaluci 37 registrovanih.

Iz Instituta su juče saopštili, da im zvanična prijava o učeniku OŠ Borisav Stanković nije stigla, te da nije uvršten u izvještaju o oboljelim od morbila.

Prvi slučaj morbila u Banjaluci evidentiran je 30. aprila.

Preporuke Doma zdravlja u slučaju pojave morbila

  •  Oboljeli treba da ostane u kućnoj izolaciji najmanje sedam dana od izbijanja osipa, uz konsultacije sa pedijatrom ili porodičnim doktorom,
  • Roditelje djece koja su bila u kontaktu sa oboljelim treba obavijestiti o mogućoj izloženosti virusu morbila, sa preporukom da provjere vakcinalni status djece,
  • Djeca koja nisu uopšte vakcinisana, ili nisu vakcinisana u dvije doze, a bila su u kontaktu sa oboljelim 5-21 dan nakon kontakta ne trebaju da idu u školu, vrtić, kao ni druge vrste okupljanja kao što su proslave, pozorišne predstave i slično.

Odrasli koji su bili u kontaktu sa oboljelom osobom od morbila, a koji ne znaju da li su ih preležali, ne znaju sopstveni vakcinalni status ili iz određenih razloga nisu vakcinisani protiv morbila, potrebno je da se pridržavaju sledećih preporuka:

  • o kontaktu sa oboljelom osobom obavijestiti telefonom svog porodičnog doktora,
  • izbjegavati, koliko god moguće, sve društvene kontakte tokom perioda zaraznosti,
  • idealno bi bilo započeti izolaciju u kućnim uslovima tokom trajanja inkubacije počev od petog dana nakon kontakta pa sve do 21 dan nakon kontakta sa oboljelom osobom,
  • odrasle osobe tokom perioda inkubacije ne bi trebale odlaziti na posao posebno ako ih priroda posla stavlja u kontakt sa osobama koje su u najvećem riziku od razvoja komplikacija morbila (mala djeca, djeca u kolektivnim smještajima, djeca u vrtićima, djeca u bolnicama).
  • Pojačati mjere održavanja higijene, prvenstveno lične higijene, a potom i higijene prostorija u kojima borave djeca. Prilikom kašljanja i kihanja treba koristiti maramicu ili nadlanicu, posle čega treba oprati ruke vodom i sapunom. Redovno provjetravanje prostorija (svaka dva sata) uz pranje i dezinfekciju radnih površina su mjere kojima utičemo na smanjenje rizika za oboljevanje u radnoj sredini.
(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!