Politika

Milorad Dodik i narodni poslanici bez “one stvari”

Milorad Dodik svojom je izjavom kako poslanici vladajuće koalicije neće usvojiti izvještaj Anketnog odbora potpuno ponizio narodne poslanike i doveo ih pred svršen čin.
Dodik je uz ovu izjavu otkrio i “stvarne” namjere zašto je Anketni odbor osnovan te zašto je izabran većinski sa članovima iz reda opozicije.

“Anketni odbor izabran je sa namjerom da pokaže koliko su oni /opozicija/ nedostojni bilo kod državnog zadatka” rekao je on a što je u potpunoj suprotnosti sa Odlukom Narodne Skupštine RS, kojom je ovaj odbor formiran.

Loading...

Naime, Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske osnovan je s ciljem sagledavanja svih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Rezultat ovog Anketnog odbora je izvještaj na preko 300 stotine stranice, a jedan od zaključaka jeste sumnja da je David Dragičević ubijen, kao i čitav niz drugih zaključaka.

Prema Dodiku, Anketni odbor je u sam proces unio politiku, sebe i svoje frustracije.

“Prema onome šta su oni saslušali na Anketnom odboru ne bi se moglo reći da se može izvesti bilo koja kvalifikacija stradanja Davida Dragičevića, a po onome koga nisu saslušali iznijeli su kvalifikaciju”, smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, došlo je do zloupotrebe i pomodarstva koje ide za tim da pokaže frustracije nekolicine iz opozicije koji su imali priliku da budu objektivni, a otišli su u potpuni subjektivizam, želeći da još više problematizuju to pitanje.

“Saslušali su sve prisutne predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova, Tužilaštva, neovlašteno su proširivali Anketni odbor, na šta nemaju pravo, jer ga bira Narodna skupština, a ne Borenović i njegovi pajtaši”, dodao je Dodik.

On je ocijenio da je postojala vidljiva zloupotreba kroz sve što su činili i da će zato izvještaj biti odbijen sa kvalifikacijom da ljudi koji su ga radili nisu radili zadatak koji im je država postavila, nisu bili objektivni, da su bili pristrasni i da su svoje političke stavove od ranije unijeli u izvještaj.

“Vjerovali smo naivno, ne mnogo, da će biti profesionalci, a oni su se pokazali kao tipični amateri sa strašću”, zaključio je Dodik.

Međutim, postavlja se pitanje da li je već dogovoreno odbijanje izvještaja od strane vladajućih, ili se radi o “naređenju odozgo”?

Ako i može Predsjednik Republike i SNSD-a uticati na poslanike svoje partije, kako može tvrditi da će i ostali poslanici iz koalicije odnosno narodni poslanici SP-a i DNS-a glasati protiv ovog izvještaja?

Ovom izjavom zapravo je indirektno izvršen pritisak na njih, ali i ukazano kako se radi o poslanicima bez stava, bez ikakvog uticaja na dnevnu politiku. “Biće kako ja kažem”, poruka je Dodika.

Čubrilović

Zanimljivo je da je prvi čovjek Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio kako će zaključci Anketnog odbora Narodne skupštine o stradanju Davida Dragičevića imati snagu kada se o njima izjasni najviša zakonodavna institucija i da se na njih može gledati na ovaj ili onaj način, ali da treba pročitati materijal koji je obiman.

“Tek po tome može da se stekne ukupna slika o zaključcima. Treba izbjeći politizaciju i nezakonsko sagledavanje stvari, kao i unošenje emocije u ovaj proces, jer to nikome ništa dobro ne donosi. Pogotovo treba izbjeći zloupotrebu određene situacije, jer ničiji bol ne treba pojačavati”

Prema njegovom mišljenju a prema Poslovniku o radu, ne bi moglo reći da je Anketni odbor izlazio iz određenih okvira, ali i da se po zaključcima sve treba sagledati.

U izjavi za BUKU, narodni poslanik Adam Šukalo je predvidio da vladajuća koalicija vjerovatno neće prihvatiti izvještaj Anketnog odbora, te da je sam Anketni odbor formiran kao jedna vrsta “navlakuše” vlasti u RS.

 

 

 

(6yka.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!