Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Performans ispred zgrade Vlade zbog odluke o smanjenju cijene goriva

Mladi Saveza za promjene izveli su danas performans ispred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci kojim su željeli da, kako kažu, ukažu da je apsurdna odluka o smanjenju cijene goriva za pet feninga.

Predsjednik Aktiva mladih SDS-a Banjaluka Saša Stošić rekao je novinarima da su sproveli aktivnost prikupljanja novca od građana Republike Srpske i “donirali ga u budžet Republike Srpske”.

Predsjednik Savjeta mladih PDP-a Banje Luke Zoran Savanović zahvalio je Vladi Republike Srpske na, kako je rekao, izdašnom smanjenju cijene goriva za pet feninga.

“Mi smo kao mali znak pažnje prema Vladi RS odlučili da prikupimo tu razliku u cijeni da se naš budžet ne bih previše oštetio. Ovaj novac smo predali na protokol Ministarstva finansija RS”, kaže Savanović.

Ministarstvo trgovine i turizma

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković pojasnio je jučer da će gorivo u RS koštati od 2,11 do 2,29 KM u zavisnosti od regije, distributera i vrste goriva, te da je dio distributera obećao da će sniziti cijene goriva za pet feninga.

“Distributeri u Republici Srpskoj razmotrit će smanjenje marži koje sad iznose 22 feninga po litru. Neki su se već odazvali pozivu, pa će cijene goriva, zavisno od regije, biti od 2,11 do 2,29 KM”, rekao je Gluhaković i naglasio da je gorivo u RS i dalje najjeftinije u regionu.

Gluhaković je istakao da svaki distributer sam odlučuje koliko će sniziti cijene i podsjetio da Vlada Republike Srpske u ovom slučaju radi na osnovu Zakona o trgovini, Zakona o regulisanju cijena i uredbe koja se odnosi na ograničavanje marži u prometu robe i usluga.

“Ovo su tri dokumenta na osnovu kojih radimo i možemo da utičemo na određene cijene proizvoda i usluga u slučajevima proglašavanja elementarnih nepogoda. Kada govorimo o cijenama goriva od 2011. do 2018. godine, onda je vidljivo da je najskuplje bilo krajem 2012. kada je litar koštao 2,62 KM. Kako je padala cijena barela nafte na svjetskom tržištu, tako su i cijene goriva smanjivane. Sada je cijena barela 74 dolara, a cijena goriva 2,01 KM”, rekao je Gluhaković.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button