Politika

Dodik i Cvijanovićka u Beču sa privrednicima i predstavnicima Srba (VIDEO i FOTO)

Predsjednik Republike Milorad Dodik i predsjednica Vlade Željka Cvijanović sastali su se u Beču s predstavnicima srpske dijaspore.

Prisustvovali su i “Srpskom festu”, koji se prvi put održava u tom gradu. Istaknut je značaj okupljanja srpske zajednice i kulturno-umjetničkih društava, jer se na taj način čuva srpski jezik i identitet.

Loading...

Delegacija Srpske prisustvovala je i “Multi-kulti festu” u Leobersdorfu.

– Očuvanje srpskog jezika, tradicije i kulture važno je za opstanak srpskog naroda, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Institucije Republike Srpske ostvaruju dobru saradnju sa udruženjima Srba u inostranstvu, poručili su zvaničnici.

– Da čuvamo identitet, da ne odustajemo od jezika i pisma i sve ono što čini identitetom srpski narod. Prošli smo satanizacije, stavljani na engativnu stranu percepicje – ističe predsjednik Srpske.

Premijerka Srpske u Beču, 16.6.2018

– Uvijek naglašavam dijaspori da nema potrebe da bilo ko iz Srpske traži pomoć dijaspori, sad mi pomažemo, udruženjima, crkvi, da bi oni mogli da rade na očuvanju jezika, identiteta, tradicije – poručuje premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Kao jedan od važnih projekata za očuvanje jezika, na inicijativu predsjednika i premijerke Srpske, nedavno je pokrenut projekat “Njegujmo srpski jezik”, koji u Austriji sprovodi predstavništvo Srpske u Beču, a finasnira Vlada Republike Srpske.

– Mi posećujemo srpske klubove da vidimo koliko ima zainteresovane djece da uče srpski jezik, mislim da ćemo uskoro imati rezultate i početi sa projektom – navodi Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

– Srpski jezik je potezima pokušan da bude minimiziran potezima međunarodne zajednice, ali on je važan, mi ne prihvatamo bosanski. Zato je važno da ljudi ovde uče i znaju – poručio je Dodik.

Dodik i Cvijanovićka u Beču sa srpskom dijasporom,16.6.2018

Prvi put u Beču, u 10. okrugu održan je “Srpski fest”, u organizaciji kulturno-umjetničkog društva “Stevan Mokranjac” iz Beča, koji ove godine slavi dvije decenije postojanja.

I Leobersdorf nadomak Beča bio je u znaku dijaspore. “Multi-kulti fest” okupio je brojna srpska kulturno-umjetnička društva, ali i drugih nacija.

Okupili su se iz zemalja bivše Јugoslavije, ali i Meksika, Paragvaja, Bugarske, Hrvatske.

Ova manifestacija već 12 godina okuplja srpska kulturno-umjetnička društva, porijeklom iz zemalja bivše Јugoslavije.

Predsjednik i premijerka Srpske prisustvovaće večeras i manifestaciji “Zavičajno veče” Republike Srpske u Štutgartu.

(RTRS)

Donosimo vam i amaterski snimak govora Predsjednika Republike Srpske sa “Multi-kulti festa” u Leobersdorfu.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!