Kultura

Hor Banjalučanke u parku Petar Kočić

Ženski kamerni hor “Banjalačanke” će se i ove godine pridružiti globalnom obilježavanju 21. juna – Svjetskog dana muzike, te uz brojne gradske ansamble koji će aktivno učestvovati u cjelodnevnom muzičkom programu, održati jednočasovni koncert u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” s početkom od 21 čas.

Svjetski dan muzike ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pjevaju u horovima, samo za “svoju dušu” ili na ulici za prolaznike. Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja.

“Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih stilova i žanrova koji se kreću od djela starih majstora renesanse pa sve do zahtjevnih kompozicija savremene vokakne literature, postali su jedna od najznačajnijih odrednica hora ‘Banjalučanke’. Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da zajedno sa drugim ansamblima slavimo Dan muzike, koncert će ovaj put konceptualno obuhvatiti popularniji program i izvođački najatraktivnije kompozicije iz našeg bogatog repertoara”, rekao je Mladen Matović kompozitor i dirigent hora.

To znači da će svi oni koji sutra veče budu u prilici da prisustvuju koncertu “Banjalučanki” moći uživati u efektnim i za hor namjenski aranžiranim melodijama tradicionalne muzike Balkana kao i u horskim obradama velikih svjetskih i domaćih hitova popularne i fimske muzike.

Specijalni gosti koncerta biće članovi gudačkog kvarteta “Palladio”.

Pored želje da što veći broj građana Banjaluke prisustvuje ovom događaju, koncert hora u parku “Petar Kočić” je zamišljen i kao svojevrsni koncertni ispraćaj ansambla na Svjetsku horsku Olimpijadu, najveće i najznačajnije planetarno horsko takmičenje, koje će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije održati u Južnoafričkoj Republici, u periodu od 4. do 14. jula.

(NN)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!