Politika

RTRS u posjedu dokumenta stranih službi o djelovanju u BiH (VIDEO)

RTRS je u posjedu dokumenata stranih bezbjednosnih službi o političkoj situaciji i načinu djelovanja u BiH. U narednih nekoliko dana objavljujemo detalje koji otkrivaju na koji način jedna strana obavještajna služba želi da utiče na promjenu vlasti u Republici Srpskoj.

O suzbijanju ruskog uticaja javno je govorio ministar odbrane Velike Britanije, a danas u intervju sarajevskom portalu Kliks i američka ambasadoraka u BiH Morin Kormak.

Loading...

Zašto je baš Banjaluka označena kao mjesto u kojem treba da se organizuju tzv. dešavanja naroda?

Počela je složena obavještajno-medijska operacija zapadnih službi u BiH. Nakon što je britansko Ministarstvo odbrane javno obznanilo dolazak 40 britanskih specijalaca za obavještajni rad, procurio je i dokument koji do detalja opisuje plan britanske Obavještajne službe u BiH. Cilj ove akcije jeste kompromitovanje i napad na Milorada Dodika i njegove saradnike, odnosno serija režiranih protesta i uličnih nemira kako bi se srušila vlast i instalirala podobna “zapadna garnitura”.

Protesti u Banjaluci

– Protesti u Banjaluci imaju dvojak efekat, kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno: “Ako upali-upali, srušićemo vlast i napravićemo haos”. Dugoročno- napraviti što više takvih protesta, jer oni skrnave institucije i oduzimaju im legitimitet, što je cilj stranih krojača koji su, na kraju, rasturili i Јugoslaviju – kaže Rajko Vasić, politički analitičar.

To što je BiH predmet rada obavještajnih službi, za Željka Budimira, stručnjaka za međunarodne odnose, nije ništa novo, jer na ovim prostorima djeluju decenijama. Opasno je što je BiH, u izbornoj godini, postala veliko političko igralište na kome velike sile ostvarju svoje interese.

– Srpski nacionalni interes mora biti iznad svega, bez obzira koja regionalna ili globalna sila željela da kaže nešto drugo. Srpski politički akteri su dočekali ovo “smutno” vrijeme za srpski narod ponovo zavađeni. Mi pokušavamo objektivno da posmatramo i jasno je da politička situacija u BiH izaziva jednu zebnju i strah – kaže Budimir.

Brojni analitičari u Srbiji ocjenjuju da zapadni centri moći žele da srpski faktor stave potpuno pod kontrolu i da planiraju udar na Republiku Srpsku zbog izbora, a Srbiju zbog Kosmeta. Ocjenjuju da je akcija dobila svoju prvu fazu u Banjaluci.

– Sve što započne u Republici Srpskoj planirano je da se prelije u Srbiju i da postane dio pritiska na Beograd. Nedavno smo imali blokade saobraćaja zbog cijene naglog skoka goriva. U pitanju su neosnovane blokade. To se dešavalo u Republici Srpskoj, pa se prelilo u Beograd – kaže Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Strani krojači igraju na duge staze

Od svog plana neće lako odustati, čak i da aktuelna vlast Republike Srpske u oktobru ponovo dobije podršku birača, navodi se u dokumentu. Plan obuhvata i sprečavanje ruskog, navodno “zloćudnog” uticaja, a Milorad Dodik im je glavna meta zbog bratske i prijateljske saradnje sa Vladimirom Putinom.

– Taj uticaj ne terenu ne postoji. Postoji diplomatska podrška Republici Srpskoj od strane Ruske Federacije i vrlo skromna ekonomska prisutnost u energetici – kaže Budimir.

Koliko se američkih dolara i britanskih funti slilo u kase NVO i pojedinih medija, tačni podaci se još čuvaju u tajnosti. Rajko Vasić smatra da je uvođenje naroda u politčke igre i utakmice opasno. Strankama koje se, umjesto
stranačkog programa, kriju iza naroda, predviđa poraz!

– Oni znaju da nemaju politički program koji bi ponudili ljudima, već pokušaju da se uhvate sa narodom u kolo, da im “narod nađe i svatove i mladu i da svira šargiju”. E, ne može! SDS ima odgovornost – kaže Vasić.

Prema izvještajima, koji su u posjedu RTRS-a, 40 britanskih obavještajaca samo su dio kontingenta 77. Brigade Komande snaga za borbenu podršku, a koji će biti u sastavu misije EU Altea. Zadatak jedinice je jasan- nevojnim metodama raditi na promjeni ponašanja i načina razmišljanja lokalnog stanovništva radi postizanja političkih ciljeva, navodi se u dokumentu.

Sa akcijom su upoznati lideri vodećih bošnjačkih partija, Obavještajno bezbjednosne agencije, ali i pojedini lideri Saveza za promjene. Naročito Dragan Mektić, koji je početkom marta i posjetio Veliku Britaniju, razgovarao sa predstavnicima Doma lordova i sastao se sa baronesom Arminkom Helić, jednom od najvećih lobista bošnjačkih interesa i promoterom antisrpskih stavova.

 

(rtrs)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!