Banjaluka

Svega šestoro djece usvojeno u Srpskoj. Komplikovana procedura, a usvojiteljima PRIJETE I SMRĆU

Svega šestero djece bez roditeljskog staranja je usvojeno tokom prošle godine u Republici Srpskoj, pokazuju zvanični statistički podaci.

Istovremeno, u Republici Srpskoj ima oko 400 djece bez roditeljskog staranja.

Loading...

U Ombudsmanu za djecu procjenjuju da usvojenje, kao najkomplikovaniji oblik porodično-pravne zaštite djece bez roditeljskog staranja, a koji istovremeno doprinosi i ostvarivanju roditeljstva, u Republici Srpskoj još nije u dovoljnoj mjeri ni afirmisano ni korišteno.

– To potvrđuju i podaci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite po kojima je u 2016. godini bilo 51 zainteresovanih usvojitelja. Međutim, realizovano je devet potpunih usvojenja i sedam nepotpunih – navode u Ombudsmanu.

Navode da je usvojenje, kao poseban oblik porodično-pravnog zbrinjavanja djeteta i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske brige, uređeno Porodičnim zakonom i da je postavljeno vrlo zahtjevno. Zahtjevna procedura je, kako kažu, razumljiva ako se ima u vidu ozbiljnost odnosa koji se usvojenjem uspostavlja.

Ombudsman za djecu je zaprimio prijavu kojom se ukazuje da su roditelji podnijeli zahtjev za potpuno usvojenje djeteta u preko 30 gradova Bosne i Hercegovine, u kojima su naveli da žele usvojiti dijete do tri godine starosti. Nakon toga roditelji su više puta pozivani na razgovor i upoznavanje od strane centara/službi za socijalni rad.

Početkom godine javljeno im je da u jednom od gradova ima dijete za usvojenje, a koga se majka odrekla i ostavila pri rođenju u porodilištu. Dijete je iz porodilišta prebačeno u bolnicu i jedan period boravilo je na bolničkom liječenju. Po završetku liječenja, dijete preuzimaju radnici centra i smještaju ga u hraniteljsku porodicu u namjeri da dijete u toj porodici boravi do momenta kada centar za socijalni rad odluči u koju će porodicu dijete biti smješteno u svrhu potpunog usvojenja.

Rješenjem centra dijete je smješteno u porodicu u svrhu potpunog usvojenja ali na period adaptacije. U periodu adaptacije roditelji su pribavili svu dokumentaciju koja je tražena i obezbijedili sva uvjerenja i potvrde potpune spremnosti i mogućnosti za potpuno usvojenje te su u tom periodu više puta provjeravani od strane centra za socijalni rad po pitanju stanja djeteta i uslova u kojima boravi. Nakon provjera centar je zaključio da su roditelji po svim pitanjima pokazali krajnju ozbiljnost i spremnost, da nisu uočene nikakve nepravilnosti u postupanju roditelja, te da je dijete napredovalo i da je sigurno.

Po isteku adaptacionog perioda roditelji su zatražili da se potvrdi rješenje o usvojenju saglasno Porodičnom zakonu ali su dobili negativan odgovor uz objašnjenje da im hraniteljska porodica stvara problem oko izuzimanja djeteta iz njihove porodice, te da prijete tužbom i smrću.

Usvojitelji smatraju da nije u interesu da dijete boravi u hraniteljskoj porodici koja je svojim ponašanjem i prijetnjama već dokazala da nije podobna za odgoj djeteta, niti da o njemu odlučuje biološka majka koja je već ranije ostavila dvoje djece iz prethodnog braka, koja su uz njenu saglasnost bila dodijeljena na staranje od strane centra.

– Stav Centra za socijalni rad je u jednom dijelu rješavanja navedenog problema bio da su problemi u vezi regulisanja statusa djeteta za sada od strane ovog organa neotklonjivi – opisao je Ombdusman za djecu samo jedan od primjera usvajanja djece.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!