Politika

Dodik zadovoljan odzivom stranih investitora

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska prodajom obveznica na Bečkoj berzi u iznosu od 168 miliona evra prva u BiH koja je uspjela da na ovaj način za javne račune obezbijedi prepoznatljivost na međunarodnom finansijskom tržištu.

On je naveo da je taj novac na raspolaganju Republici Srpskoj i da može biti “povučen” istog trenutka kada se za tim ukaže potreba.

– To je dio godišnjeg predviđenog obima zaduženja koji podrazumijeva isključivo obezbjeđivanje sredstava za pokriće prethodnih zaduženja, tako da se ne dešava novo zaduženje – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Loading...

Prema njegovim riječima, da je došlo do novog zaduženja Republika Srpska ne bi mogla doći do iznosa od 40 odsto javnog duga u BDP-u, za koji vjeruje da će veoma brzo pasti na 38 odsto, čime će dostići najnižu stopu javnog duga u Republici Srpskoj posljednjih godina.

– Želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da su investitori reagovali, da je na Bečkoj berzi obezbijeđen novac, jer je to veoma važno za finansijsko kretanje Republike Srpske. Veoma je važno da smo prepoznati i prihvaćeni u tom pogledu i mi proglašavamo veoma uspješnom ovu emisiju obveznica – istakao je Dodik poslije sastanka sa premijerom Željkom Cvijanović, ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i ministrom rada i boračko – invalidske zaštite Milenkom Savanovićem.

Dodik je naveo da su stvoreni uslovi da je za svaku sljedeću potrebu Republika Srpska proširila krug investitora i da se ne mora oslanjati na oficijelne, kako je do sada bio slučaj, nego je poslala poruku da može i na međunarodnom tržištu kapitala da se kreće na ovaj način.

– Vjerujemo da će u sljedećoj emisiji obveznica to biti prepoznato. Radi se o kamatnoj stopi od 4,7 odsto na pet godina, to je daleko niže nego što su dobijale međunarodno priznate zemlje iz regiona, čija se kamata prilikom prvog izlaska na međunarodno tržište kretala od devet do 12 odsto – pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je mali iznos novca razlog zbog čega nisu zainteresovali velike investitore.

– U svakom slučaju stvorili smo uslove da i ovo bude prepoznato, stvorili smo uslove za takozvano investiciono bankarstvo koje će omogućiti da naši ljudi mogu sa idejom da animiraju banke koje će ih pratiti bez traženja zvaničnih obezbjeđenja plaćanja – rekao je Dodik.

 

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!