Kultura

Prva horor antologija Z.E.T. festivala: Uskoro knjiga “Najstrašnije priče iz Šipova”

Zbirka horor priča pod imenom “Najstrašnije priče iz Šipova” trenutno je u štampi i biće spremna za izlazak pred publiku do održavanja Z.E.T. festivala u Šipovu.

Upravo je ekipa okupljena oko ovog rokenrol festivala koji se održava na lokaciji Janjskih otoka u Šipovu od 26. do 29. jula glavni “krivac” za pripremu i izlazak ovog vrlo zanimljivog književnog djela.

Loading...

Naime rok festival Z.E.T prošle godine otvorio je konkurs za najstrašniju horor priču, koje je ocjenjivao tročlani žiri na čijem čelu je poznati košarkaš Miroslav Raduljica, koji je inače K.U.M. festivala”.

Izabrano je ukupno 17 horor priča, dok su četiri priče nagrađene kao pobjedničke “Raskršće” (najstrašnija Z.E.T. priča i pobjednik prošlogodišnjeg konkursa), “Jara” (drugo mjesto), “Povratak” (treće mjesto), “Srce prašume Janj” (treće mjesto), dok je priča “Kad zmija zagrize sebi rep” dobila specijalnu nagradu.

Duško Jaglica, direktor festivala “Z.E.T.” kaže da incijalna kapisla za knjigu nastala zahvaljući želji tima koji radi na festival da obogati sadržaj samog događaja.

– Od samog starta festival imali smo cilj da svake godine obogatimo sadržaj nekim novim programom, da to ne bude samo običan rok koncert na zanimljivoj lokaciji. Dosta ljudi bude gore na Janjskim otokama sve vrijeme festivala, i željeli smo da nađemo nešto sa čim mogu da skrate čekanje do svirke i da se zabave pri tome. Ideja da se otvori konkurs horor priče nametnula se pre svega zbog same lokacije, koja noću sa maglom, prašumom i kanjonom Janje baš izgleda pomalo zastrašujuća i nekako vuče na horor atmosferu. Raduljica koji je sa nama od početka oduševio se tom idejom, pristao je da bude u žiriju, otvorili smo konkurs, odziv je bio odličan i žiri je na kraju izbor sve na 17 priča koje se nalaze u prvoj knjizi – kaže Jaglica i dodaje da je uspjeh prvog konkursa bio presudan za nastavak ove priče.

– Knjiga je trenutno je u fazi pripreme i štampe. Imaće preko 130 stranica bogato ukrašena ilustracijama koje je radila ekipa stripa autora okupljena oko udruženja “Deveta Dimenzija” u sastavu Dejan Šijuk, Predrag Ikonić, Milan Mladić, Desimir Mijić i Borislav Maljenović, koji su obavili stvarno fantastičan posao. Knjiga će biti u prodaji na festivalu i posle njega, i sigurno će pomoći da “Z.E.T.” i dalje napreduje kod publike kao orginalan i zanimljiv projekat, kada su u pitanju festivali u regionu – kaže direktor Z.E.T.-a.

Autor naslovne strane strip autor Dejan Šijuk kaže da je za njega učešće na ovom projektu bilo čisto uživanje.

– Dugo nisam imam priliku da radim ilustraciju, pa sam ovaj poziv za saradnju dočekao sa veseljem. Uradio sam dvije ilustracije: jednu za priču “Kraljev ožiljak” i jednu za naslovnu stranu, gdje sam u jednu ilustraciju pokušao da “uguram” motive oko kojih se vrte priče u knjizi. U ilustraciji za priču sam pokušao da dočaram mračnu atmosferu groblja i buđenje mrtvog kralja. Pošto sam inače veliki ljubitelj horora i mračnijih književnih tema, ovaj zadatak je za mene bio prava poslastica, a nadam se da će čitaoci uživati u ilustracijama isto kao i u pričama – kaže Dejan Šijuk.

Raduljica i ekipa već biraju nove pričeTročlani žiri u sastavu Igor Požgaj, Ninoslav Mitrović i Miroslav Raduljica, kao i prošle godine, pregledaće priče pristigle i na ovogodišnji Z.E.T. horor konkurs, te će pobjedničke priče proglasiti 13. jula, a priče sa ovog konkursa naći će se slijedeće godine u knjizi “Najstrašnije priče iz Šipova II”.

Takođe, Z.E.T. fest poziva sve autore prošlogodišnjih horor priča da se jave kako bi imenom i prezimenom bili uvršteni u ovogodišnju knjigu.

 

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!