Hronika

Hrvatu dvije godine uslovno zbog ustaškog pozdrava u Blajburgu

Austrijski sud u Klagenfurtu izrekao je novu kaznu zbog promovisanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” – neimenovani Hrvat (69) kažnjen je na dvije godine zatvora uslovno zbog uzvikivanja ovog pokliča na komemoraciji na Blajburgu.

Optuženi se branio tvrdnjom da je riječ o hrvatskom pozdravu, ali porota to nije uvažila.

Loading...

Hrvatski istoričar Mario Jareb, koji je na suđenju bio kao svjedok i koji je doktorirao na ustaškom pokretu, potvrdio je da se radi o ustaškom pozdravu iz doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

On je objasnio da se podizanje ruke uz povik “Za dom spremni” počelo upotrebljavati tokom NDH, a da se do tada “Za dom spremni” govorilo “bez podizanja ruke”.

Optuženi je ustvrdio da je i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila zakletvu uz sporni pozdrav, ali Jareb je to negirao – navode austrijski mediji.

Advokat je tražio oslobađajuću presudu s obzirom da “hrvatski pozdrav” u Austriji nije zabranjen.

Porota je optuženog jednoglasno proglasila krivim na osnovu iskaza svjedoka, ali i na osnovu izjave austrijskom javnom servisu ORF u kome je hvalio nacionalsocijalistički režim.

Sudija je kaznu preinačio u uslovnu zbog činjenice da ovaj 69-godišnjak do sada nije osuđivan.

Nakon presude hrvatski državljanin je uz pratnju policije odvezen do granice, s obzirom da mu je izrečena zabrana boravka na tlu Austrije.

Jedan hrvatski državljanin je 19. juna već osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog pozdravljanja Hitlerovim pozdravom na komemoraciji na Blajburgu, a i njemu je kazna preimenovana u uslovnu.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!