Politika

U Republici Srpskoj upisano 9.600 prvačića

U Republici Srpskoj u aprilu i maju upisano je 9.600 učenika u prvi razred osnovne škole u narednu školsku godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Prema podacima koje su Ministarstvu dostavile osnovne škole, najviše upisane djece je u Banjaluci 1.919 učenika, zatim u Bijeljini 927, Prijedoru 549, te u Doboju 546 učenika.

Najmanje učenika upisano je u Trnovu i Oštroj Luci, odnosno po dva prvačića.

Najviše prvačića biće u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” – 222 učenika, zatim u bijeljinskim osnovnim školama “Knez Ivo od Semberije” – 194 učenika i “Sveti Sava” – 173 učenika.

Najmanje učenika upisano je u osnovnim školama “Josif Pančić” Kozica, Oštra Luka i “Sveti Sava” Trnovo – po dva učenika, te “Rade Marijanac” Strojice, Šipovo, gdje su upisana tri učenika.

Za školsku 2018/2019. godinu nije bilo upisa učenika u 77 područnih odjeljenja, u 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok su u 73 područna odjeljenja upisana po dva učenika.

U prošloj školskoj godini nastavu u osnovnim školama pohađalo je ukupno 92.252 učenika raspoređenih u 5.121 odjeljenje.

Prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, u prvi razred upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina.

Na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja ove godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta.

U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje zbog bolesti ili drugih razloga nije bilo upisano u školu.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!