Banjaluka

Dopisi “pješke” stižu u Gradsku upravu

Nijedna mjesna zajednica, od ukupno 57, nema pristup Internetu, pa sve dopise, zahtjeve, ali i mnoga druga dokumenta članovi Savjeta ili njihovi saradnici moraju donositi u Gradsku upravu.

Loading...

Da situacija bude još gora, u mnogim mjesnim zajednicama pisaće mašine nisu pale u zaborav, a računari i štampači su im i dalje nedostižni. Sa ovim problemom kubure i u MZ Bočac, čiji predsjednik Savjeta Željko Vidačković kaže da imaju računar, ali da je pokvaren.

– Sekretar u mjesnoj zajednici piše dopise ili zapisnike sa sastanaka Savjeta mjesne zajednice, zatim ih nosi u Krupu na Vrbasu, gdje ima računar, pa tamo prekucava i štampa izvještaje – rekao je Vidačković i dodao da sekretar tri dana sedmično radi u ovoj MZ, dok je ostalim u Krupi na Vrbasu. Rekao je da dokumenta u Gradsku upravu nose po potrebi, ali najmanje nekoliko puta mjesečno.

– Nekad ja nosim dokumenta, a nekad sekretar. Sami snosimo troškove prevoza, a to nije nimalo jeftino, jer smo ipak oko 40 kilometara udaljeni od centra grada – kaže Vidačković.

U Svjetu MZ Lauš dva je malo drugačija situacija kada je u pitanju kancelarijska oprema, ali i oni takođe dopise i izvještaje moraju nositi u Gradsku upravu.

– Nedavno smo putem projekta UNDP-a dobili računar sa skenerom, štampačem i tablet. To nam pomaže u radu, ali sva dokumenta sekretar i dalje nosi u Gradsku upravu – kazao je predsjednik Savjeta MZ Lauš dva Milan Granula.

I u MZ Verići imaju računar, ali nemaju pristup internetu.

– Imamo računar koji koristimo za kucanje izvještaja koje sekretar odnosi u Gradsku upravu – rekao je predsjednik Savjeta MZ Verići Slaviša Vučkovac.

Prema njegovim riječima nedostatak pristupa internetu pokušavaju da riješe na drugi način, te koriste svoje računare i izvještaje šalju sa privatnih adresa, ukoliko nije riječ o osjetljivim dokumentima.

Sanja Pavlović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu

Iz Odjeljenja za opštu upravu u čijoj su nadležnosti mjesne zajednice potvrdili su da nijedan objekat u kojem rade savjeti MZ nema pristup internetu.

– Za uvođenje sigurne internet veze za prenos informacija bi trebalo mnogo novca, a to izdvajanje nije planirano ovogodišnjim budžetom – kazali su u odjeljenju, ali nisu mogli reći da li će to biti planirano u idućoj godini.

Istakli su da su pokušali da olakšaju situaciju savjetima MZ, pogotovo seoskim, koje su udaljenije.

Dopise i druga dokumenta treba donijeti dva puta mjesečno, osim ako nije nešto hitno – rekli su u ovom odjeljenju.

Mjesne kancelarije

U Odjeljenju za opštu upravu su rekli da ni mjesne kancelarije nemaju pristup internetu.

– Imaju samo direktnu vezu sa Gradskom upravom, odnosno sa internim sistemom koji omogućava izdavanje rodnih listova ili sličnih dokumenata, da građani po to ne moraju dolaziti u centar grada – rekli su u odjeljenju.

(glassrpske)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!