Banjaluka

Dopisi “pješke” stižu u Gradsku upravu

Nijedna mjesna zajednica, od ukupno 57, nema pristup Internetu, pa sve dopise, zahtjeve, ali i mnoga druga dokumenta članovi Savjeta ili njihovi saradnici moraju donositi u Gradsku upravu.

Loading...

Da situacija bude još gora, u mnogim mjesnim zajednicama pisaće mašine nisu pale u zaborav, a računari i štampači su im i dalje nedostižni. Sa ovim problemom kubure i u MZ Bočac, čiji predsjednik Savjeta Željko Vidačković kaže da imaju računar, ali da je pokvaren.

– Sekretar u mjesnoj zajednici piše dopise ili zapisnike sa sastanaka Savjeta mjesne zajednice, zatim ih nosi u Krupu na Vrbasu, gdje ima računar, pa tamo prekucava i štampa izvještaje – rekao je Vidačković i dodao da sekretar tri dana sedmično radi u ovoj MZ, dok je ostalim u Krupi na Vrbasu. Rekao je da dokumenta u Gradsku upravu nose po potrebi, ali najmanje nekoliko puta mjesečno.

– Nekad ja nosim dokumenta, a nekad sekretar. Sami snosimo troškove prevoza, a to nije nimalo jeftino, jer smo ipak oko 40 kilometara udaljeni od centra grada – kaže Vidačković.

U Svjetu MZ Lauš dva je malo drugačija situacija kada je u pitanju kancelarijska oprema, ali i oni takođe dopise i izvještaje moraju nositi u Gradsku upravu.

– Nedavno smo putem projekta UNDP-a dobili računar sa skenerom, štampačem i tablet. To nam pomaže u radu, ali sva dokumenta sekretar i dalje nosi u Gradsku upravu – kazao je predsjednik Savjeta MZ Lauš dva Milan Granula.

I u MZ Verići imaju računar, ali nemaju pristup internetu.

– Imamo računar koji koristimo za kucanje izvještaja koje sekretar odnosi u Gradsku upravu – rekao je predsjednik Savjeta MZ Verići Slaviša Vučkovac.

Prema njegovim riječima nedostatak pristupa internetu pokušavaju da riješe na drugi način, te koriste svoje računare i izvještaje šalju sa privatnih adresa, ukoliko nije riječ o osjetljivim dokumentima.

Sanja Pavlović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu

Iz Odjeljenja za opštu upravu u čijoj su nadležnosti mjesne zajednice potvrdili su da nijedan objekat u kojem rade savjeti MZ nema pristup internetu.

– Za uvođenje sigurne internet veze za prenos informacija bi trebalo mnogo novca, a to izdvajanje nije planirano ovogodišnjim budžetom – kazali su u odjeljenju, ali nisu mogli reći da li će to biti planirano u idućoj godini.

Istakli su da su pokušali da olakšaju situaciju savjetima MZ, pogotovo seoskim, koje su udaljenije.

Dopise i druga dokumenta treba donijeti dva puta mjesečno, osim ako nije nešto hitno – rekli su u ovom odjeljenju.

Mjesne kancelarije

U Odjeljenju za opštu upravu su rekli da ni mjesne kancelarije nemaju pristup internetu.

– Imaju samo direktnu vezu sa Gradskom upravom, odnosno sa internim sistemom koji omogućava izdavanje rodnih listova ili sličnih dokumenata, da građani po to ne moraju dolaziti u centar grada – rekli su u odjeljenju.

(glassrpske)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!