Kultura

Spomenik braći Sokolović otkriven u Andrićgradu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, generalni sekretar u kabinetu predsjednika Srbije Nikola Selaković, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrosanski Hrizostom i akademik Matija Bečković otkrili su danas u Andrićgradu spomenik braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju.

Spomenik predstavlja dvojicu zagrljenih Sokolovića koji dočekuju sve dobronamjerne putnike, kao u vrijeme cara Dušana, i daju im utočište u Andrićgradu. Makarije je obnovitelj Pećke patrijaršije i, uopšte, njegova veza sa Sokolovićem je sudbinski izraz života na Balkanu, a posebno srpskog naroda, deoba ali, na sreću, i pružanje ruke, odnosno pomoći.

Isključivosti na Balkanu su uvijek dovodile do velikih tragedija a mislim da njih dvojica simbolišu ideju da je zajedno lakše i da ne mora da bude “da nema rata dok ne udari brat na brata”. Evo jednog primjera koji govori obrnuto – poručio je Emir Kusturica, prema čijoj ideji je spomenik i nastao.

Spomenik braći Sokolović, koji se od danas nalazi na ulazu u grad od kamena, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrila Principa postavljene u Beogradu.

Spomenik je otkriven tokom ceremonije obilježavanja stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

 

(blicrs)

 

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!