Politika

Na Mrakovici se obilježava 76. godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i OTPORA SRPSKOG NARODA

Služenjem parastosa kod Spomen-krsta na Mrakovici je danas počelo obilježavanje 76 godina od Bitke na Kozari u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Obilježavanje zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Parastosu prisustvuju brojni ministri Republike Srpske, delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Velimir Sakan, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Loading...

Obilježavanju ovog istirijskog događaja prisustvuju predstavnici potkozarskih opština i gradova, organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, SUBNOR-a Republike Srpske, udruženja koja baštine antifašizam, te brojni građani.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg odbrambeno otadžbinskog rata položili su danas vijence na Centralno spomen-obilježje na Mrakovici povodom obilježavanja 76 godina od Bitke na Kozari.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, delegacija Vlade Srpske na čelu sa potpredsjednikom Srebrenkom Golić, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Predsjedništva BiH, SUBNOR-a, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, te gradova i opština koje gravitiraju Kozari.

Vijence su položili i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Srpske i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i

delegacija generala i admirala Srbije.

Bitka na Kozari, simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

U okviru obilježavanja 76 godina od Bitke na Kozari, koje organizuju vlade Republike Srpske i Srbije, slijedi obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

 

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!