Banjaluka

Stanić: Zbog korumpirane politike, mali poljoprivredni proizvođači u Srpskoj dotakli dno

Narodni poslanik Srpske demokratske stranke u Skupštini Republike Srpske Miladin Stanić poručio je da su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede doveli u potpunu neizvjesnost poljoprivredne proizvođače u Srpskoj, kada je u pitanju otkupna cijena pšenice i mlijeka.

„Imamo primjer Semberije, gdje se otkupljivači ili da kažem mešetari, takmiče na tržištu po cijeni od 0.20 do 0.27 feninga. Niti jedna od ovih cijena ne pokriva troškove proizvodnje, jer su imputi u proizvodnji pšenice danas daleko veći. U vrijeme kada je SDS bila na vlasti otkupljivačka cijena pšenice je dostizala 0,40 feninga“, rekao je Stanić.

Loading...

On je dodao da resorno ministarstvo nema rješenje za ovaj problem.

„Imamo i problem sa robnim rezervama koje su nestale i ne možemo se na to oslanjati. SDS smatra da je jedno od adekvatnih rješenja da se posredstvom Investiciono razvojne banke kvalifikovanim otkupljivačima i prerađivačima pšenice dodjele kreditna bezkamatna sredstva i onda nećemo imati ovakvu situaciju“, rekao je Stanić.

Stanić je upozorio i da je stanje haotično kada je u pitanju otkup mlijeka.

„Podsjećam vas da sam ranije govorio o 40 novih radnika zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede Srpske, koji su sada na terenu utvrdili da se u prethodnom periodu jako puno kralo na podsticajima za proizvodnju mlijeka, a kralo se na način da su se namještale pogrešno ili nekvalifikovano klase mlijeka, pa tako u Semberiji imamo situaciju da je 90 odsto mlijeka u Srpskoj bilo prve klase i subvencionisano sa 0,30 feninga, a proteklih mjesec dana, otkako rade ti novi inženjeri na terenu, opao je procenat učešća prve klase mlijeka u proizvodnji mlijeka sa 90 na 40 odsto“, upozorio je Stanić.

On kaže da ako ovo posmatramo linearno, dobijamo 30 miliona konvertibilnih maraka, odnosno podsticaji padaju ispod 15 miliona konvertibilnih maraka.

„Postavljam pitanje vlasti i korumpiranom ministarstvu ko je odgovoran za drastičnu razliku u klasifikaciji mlijeka, hoće li ih bar staviti na stub srama, zašto neko da troši neodgovorno, odnosno krade podsticajna sredstva“, dodaje Stanić.

Narodni poslanik SDS-a u Skupštini Srpske Miladin Stanić je naglasio da je bilo i drugih vrsta zloupotreba.

„Na primjer, propala preduzeća dobijaju na hiljade hektara zemljišta u koncesiju, a mali proizvođači ni desetine dunuma ne mogu dobiti. Znači, nekome je cilj da se unište mali proizvođači, a to znači da ćemo indirektno odseliti agrarno stanovništvo iz Srpske“, kazao je Stanić.

On ističe da će Srpska demokratska stranka, kada dođe na vlast, izdvajati značajno više za podsticajna sredstva i održivu poljoprivredu, te će se napraviti širok obuhvat poljoprivrednih proizvođača sa manje mjera.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!