Politika

Bundalo: Nije tačno da je Anketni odbor djelovao neustavno, Predsjednik Republike Srpske krši ustav

Generalni sekretar PDP-a Perica Bundalo rekao je da nije tačna teza da su neustavno djelovali članovi Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske, čiji je zadatak bio da sagleda sve činjenice u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića.

Bundalo je istakao da je netačna teza da su članovi ovog anketnog odbora djelovali u suprotnosti sa članom Ustava Srpske, koji kaže da Narodna skupština kontroliše rad Vlade i drugih organa koji su joj odgovorni.

Loading...

Predsjednik krši ustav

– Takva teza predsjednika Republike je nedopustiva, jer on krši Ustav od početka svog mandata, posebno u slučaju ‘Dragičević’, naveo je Bundalo na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je kao politizaciju i zamjenu teza ocijenio stav predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne poznaje principe podjele vlasti. 

Bundalo je rekao da stav Kluba SNSD-a da postoje elementi krivične odgovornosti protiv Anketnog odbora predstavlja “nepoznavanje Ustava”.

– O nejedinstvu vlasti u pogledu izvještaja Anketnog odbora govori podatak da je 37 poslanika parlamentarne većine glasalo uzdržano, dok je pet bilo prisutno u sali, a nisu glasali, a jedan je glasao za izvještaj, rekao je Bundalo.

Osvrćući se na strukturalni dijalog BiH i najavu formiranja višeg suda BiH, Bundalo je rekao da to predstavlja potpuni zaokret i nedosljednost politici koju je vlast Srpske zastupala. 

– Uvođenje višeg suda argumentovano je činjenicom da Sud BiH nema dvostepenost u odlučivanju. Znači li to, ako se i kada uvede viši sud, da ćemo imati ponovo istu argumentaciju, jer tada ni viši sud niti Sud BiH neće moći odlučivati po vanrednim pravnim lijekovima, pa će neko po istoj argumentaciji postaviti potrebu za formiranjem vrhovnog suda BiH, čime bi u cjelini bio zaokružen i učvršćen pravosudni sistem BiH, rekao je Bundalo.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!