Politika

Dodik: Poništiti i odbaciti sramni izvještaj korišten za presuđivanje Srbima (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Bratuncu da će se založiti da parlament Srpske poništi i odbaci sramni izvještaj Vlade Republike Srpske od prije nekoliko godine, koji je pisao Britanac Pedi Ešdaun i njegova služba, a korišten je u Hagu da bi se presuđivalo Srbima.

Milorad Dodik

Dodik, koji prisustvuje pomenu srpskim žrtvama stradalim u srednjem Podrinju, istakao je da će pozvati predstavnike svih političkih partija da to učine.

Loading...

On je upitao zašto danas u Bratuncu nema britanskog, njemačkog ili američkog ambasadora na mjestu gdje je srpska bol, gdje se sjećaju na stradanje civila, žena, djece, staraca, koji su pobijeni na svojim ognjištima.

Predsjednik Srpske je istakao da se oni, koji su poginuli ovdje, nisu borili za BiH nego za Republiku Srpsku, te da nisu vjerovali da će se pravda dijeliti u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, nijedan Srbin ovdje nije stradao zato što je bosanski Srbin već što je Srbin.

– Naša istorija je stradalnička, istorija u kojoj je za nas Srbe strateški namijenjeno da budemo podijeljeni, pa su nam smislili priču kako postoje bosanski, kosovski, srbijanski Srbi, istakao je Dodik.

On je istakao da su Srbi naivno vjerovali da će Sud osuditi Nasera Orića za zločine koji su ovdje počinjeni. 

Željka Cvijanović

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da ovo važan dan kada se svi sjećaju tragedija koje su zadesile srpski narod u prošlosti.

Ona je zahvalila svima koji su se danas okupili u Bratuncu, podsjetila na stradanje koje su zadesile narod na ovom prostoru, te napomenula da se ovdje pokazalo da žrtve nemaju isti tretman.

Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su Srbi i danas sami, jer nema nikog da razumije bol.

– Sami smo decenije nakon masakra, zločina i zla. Sami sa crnim maramama majki Bratunca, istakao je Vulin, koji je izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim riječima, svakog jula od Srba prave narod koji stalno mora da se izvinjava.

Vulin je od srpskog naroda zatražio da ne zaboravi i da se sjeća svoje boli, jer “zato što je zaboravio Brod na Drini dočekao je Bratunac, zato što je zaboravio Јasenovac, dočekala ga je ‘Oluja'”. 

Milenko Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da su danas ovde okupili da odaju počast onima koji su stradali na braniku zemlje koja je istorijski interesantna za srpske neprijatelje još od Prvog svjetskog rata.

On je podsjetio na stradanje Srba u proteklim ratovima na prostoru Podrinja, te istakao da mlade generacije treba da znaju šta se dešavalo na ovim prostorima.

Nedeljko Mlađenović

Načelnik opštine Bratunca Nedeljko Mlađenović najavio je da je za narednu godinu planirana izgradnja centralnog spomen obilježja na ulazu u Bratunac.

Mlađenović je podsjetio na zločine koji su se dogodili u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem su stradali civili, žene i djeca.

– Zbog toga se svake godine sastajemo da odamo počast svim stradalim, istakao je Mlađenović.

U Bratuncu je danas služen parastos za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja pobijenih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!