Društvo

VSTS odobrio angažman američkog savjetnika u Tužilaštvu BiH

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) danas je odobrio zahtjev za angažman u Tužilaštvu BiH višeg savjetnika za pravosuđe Ambasade SAD u Sarajevu, čiji će opis poslova detaljno biti određen protokolom, koji će naknadno biti potpisan sa Tužilaštvom i odobren od Savjeta.

Tokom rasprave o ovom zahtjevu na današnjoj sjednici, članovi Savjeta su iznijeli jedinstven stav da treba podržati svaku saradnju, ali i iznijeli određene sugestije koje bi trebale biti uvrštene u protokol. 

Savjet je zatražio da se u protokolu, koji bi trebao biti potpisan u septembru, precizira da angažovano lice ne bude uključeno u rad na određenim predmetima.

Loading...

Član VSTS-a Goran Nezirović predložio je da Savjet razmotri mogućnost proširenja saradnje sa ostalim tužilaštvima i pravosudnim institucijama u BiH, jer smatra da je saradnja Ambasade SAD samo sa Tužilaštvom BiH uska i nedovoljna.

Član Savjeta Jadranka Ivanović navela je da se protokol zaključuje na nivou Tužilaštva BiH, tako da ne vidi kako bi taj savjetnik djelovao u drugim tužilaštvima. 

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je da Savjet ne može da utiče na to da li će američka Ambasada angažovati jednog savjetnika za jedno ili sva tužilaštva.

On je objasnio da Tužilaštvo BiH ne može potpisati protokol koji obavezuje bilo koje drugo tužilaštvo u BiH, te dodao da će protokol potpisati Tužilaštvo BiH, a da mu se druga, eventualno zainteresovana tužilaštva mogu pridružiti.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!