Politika

CIK: Utvrđen redoslijed stranaka na glasačkom listiću za 132 politička subjekta

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) prekinuto je žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću na općim izborima 7. oktobra.

Do prekida je došlo zbog pada elektronskog sistema putem kojeg se žrijebanje vrši. Prethodno je 71 politički subjekt dobio broj koji se trebao naći pored njegovog imena na glasačkom listiću, no na žrijebanju 72. broja došlo je do pada sistema i nije bilo moguće nastaviti izvlačenje brojeva.

Loading...

Tada su članovi CIK-a pitali prisutne predstavnike političkih stranaka i nezavisne posmatrače protive li se tome da izvlačenje bude nastavljeno od 72. broja, jer su dobili garancije da je dotadašnji tok žrijebanja bio regularan. 

Jedan od posmatrača žrijebanja, koji se nije predstavio, kazao je da ”zbog nepovjerenja CIK-a u javnosti”, on predlaže da žrijebanje bude provedeno iznova, međutim, Irena Hadžiabdić kazala je da su svi članovi CIK-a saglasni da se žrijebanje ipak nastavi od 72. broja, jer o do tada provedenom žrijebanju postoji zapisnik da je sve bilo regularno.

No, tek što je žrijebanje nastavljeno i nakon što su izvučena naredna dva broja, odnosno 72. i 73., došlo je do ponovnog pada sistema i tada je Hadžiabdić odlučila da žrijebanje bude prekinuto. Trenutno je u toku 20-minutna pauza nakon koje će biti poznato hoće li žrijebanje biti provedeno ispočetka i na koji način, jer očigledno da se za ovaj elektronski CIK nije dovoljno pripremio.

Za sada se nije desilo da žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda stranaka na glasačkom listiću bude prekinuto.

Ukupno treba biti određen redoslijed za 132 politička subjekta, od kojih su 62 stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Kako nam javlja reporter s lica mjesta, pauza je produžena do 13.30 sati. Novinari su obaviješteni da će žrijebanje biti nastavljeno od 74. broja.

CIK je odlučio priznati dosadašnje izvučene brojeve. Ostalo je još da se utvrdi redoslijed za 59 političkih subjekata, a žrijebanje će biti nastavljeno ručno.

U dosadašnjem dijelu žrijebanja, koje će CIK uvažiti, neke od stranaka koje su dobile broj koji će biti pored njihovog imena na glasačkom listiću za sve nivoe vlasti su: 

SBB Fahrudin Radončić, koji će biti pod brojem 35. Pod brojem 65 je SDA. Redni broj 20 ima HDZ BiH, a pod brojem 29 je Naša stranka. Na broju 1 je Savez za novu politiku, dok je PDA pod brojem 48.

Broj 69 dodijeljen je SNSD-u, Proevropski blok je pod brojem 47, dok je pod brojem 41 HDZ 1990.

Okončano je žrijebanje u CIK-u i utvrđen je redoslijed stranaka na glasačkom listiću za 132 politička subjekta. Između ostalih na 82. poziciji naći će se SDS, na 83. DF, na 92. SDP BiH, a na 93. Građanski savez.

Na 100. poziciji nalazi se koalicija HRAST koju predvodi HDZ 1990, dok je 132. i posljednju poziciju na glasačkom listiću dobio nezavisni kandidat Mladen Nikolić.

(avaz)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!