Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Zamotavanje bebe kao recept za smirivanje i bolji san (VIDEO)

Drevna tehnika umotavanja bebe tako da je ne ometaju vlastiti refleksi ponovo postaje sve popularnija među roditeljima.

Swaddling, kako ovu tehniku nazivaju na engleskom jeziku, podrazumijeva zamotavanje ili povijanje nemirnih, prestimuliranih ili beba kojima se želi produžiti vrijeme spavanja. Umotavanje beba u tkaninu kako bi im se ograničili pokreti ruku i nogu poznato je od davnina i omogućava da se bebe osjećaju mirno i sigurno kao u majčinom stomaku. Iako mnogi vjeruju da se beba na taj način osjeća sputano, ipak je to imitiranje uslova na koje je navikla u materici.

Stručnjaci sajta BabyCenter.com preporučuju da se novorođenčad postave na dekicu ili drugu elastičnu pamučnu tkaninu u obliku kvadrata na ravnoj podlozi i to u poziciji dijamanta, odnosno s presavijenim gornjim vrhom. Bebin vrat treba biti položen na presavijeni gornji rub dekice.

https://youtu.be/k_bBAlrsw04

Najlakše je početi s lijeve strane i bebinu desnu ruku ispružiti i zamotati tako da bude sa strane njenog tijela. Lijevi ugao dekice prebaci se preko ramena i čvrsto podvuče ispod tijela. Potom treba izravnati lijevu bebinu ruku i donji dio dekice prebaciti preko desnog ramena, dok se ostatak tkanine spusti do bebinih prsa i držeći tkaninu na prsima treba prebaciti zadnji ugao dekice preko bebinog tijela. Kraj dobijenog kaiša zataknuti za prednji dio dekice ili svezati kao kaiš ako je dovoljno velik. 

Ovo je jedan od nekoliko načina swaddlinga, a na internetu je mnoštvo videa koji vam mogu pomoći da vizualizirate ovaj proces.

https://youtu.be/3He9tfbS3QU

Naravno, uvijek trebate imati u vidu da beba prije povijanja mora biti suhe pelene i sita, a povijanje treba biti dovoljno čvrsto da se ne odmota, dok istovremeno treba biti dovoljno mjesta za njene noge, odnosno slobodno micanje kukovima. Zamotavanje na ovaj način može pomoći i u borbi sa grčevima, a uvijek vodite računa da bebi nije prevruće. Ako nakon povijanja bude pokazivala znake opiranja i nezadovoljstva – odustanite, jer svaka beba je drugačija i gode joj različite stvari.

(klix)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button