Magazin

Ne prekrivajte kolica u kojima je beba, čak ni laganom tkaninom

Stručnjaci svake godine upozoravaju na opasnosti boravka na suncu, a mi vas podsjećamo i na eksperiment koji su napravile švedske novine Svenska Dagbladet. Prebacili su laganu tkaninu preko dječjih kolica i objavili zapanjujuće rezultate.

Cilj eksperimenta je bio vidjeti koliko vruće može biti u dječjim kolicima, kada ih se ostavi na suncu između 11.30 i 13 sati. U nepokrivenim kolicima temperatura je bila 22 stepena Celzijusa, dok je u kolicima s laganim prekrivačem u samo 30 minuta dostigla čak 34 stepena. Nakon sat vremena, temperatura je bila 37 stepeni.

Loading...

Engleski doktor dr. Babar Farooq komentarisao je za Manchester Evening News kako roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi spriječili pregrijavanje beba tijekom vrućih dana, no često nisu svjesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok zraka i upravo to može dovesti do pregrijavanja.

– Ako po vrućini vozite dijete u kolicima, radije koristite suncobran ili vizir i koliko god možete izbjegavajte šetnju na mjestima gdje ste direktno izloženi suncu, savjetovao je.

Bilo bi najbolje sasvim izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 ili 11 pa do 17 sati, savjetuje pedijatrica dr. Giovanna Armano i dodaje da bebe i djecu možete kupati i tuširati i nekoliko puta na dan, kako bi im olakšali ljetne vrućine.

(24sata)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!