Društvo

“Parastos Draži Mihailoviću bruka i blam sveštenstva”

Mitropolija crnogorsko-primorska održala je parastos Draži Mihajloviću u crkvi Svetog Nikole, kod Herceg Novog, povodom obilježavanja 72 godine od strijeljanja.

To je premijer Duško Marković, ocijenio kao “bruku i blam” sveštenstva te mitropolije Srpske pravoslavne crkve.

Parastos Dragoljubu Mihailoviću i 100 godina od stradanja ruske carske porodice prošli su bez incidenata.

Marković je tokom “premijerskog sata” u crnogorskom parlamentu rekao da je “bruka i blam” sveštenstva Mitropolije to što je održan parastos u crkvi i poručio da će država naći načina da odgovori na takve postupke, ali ne tako što će, kako je rekao, izvoditi policajce i vaditi pendreke.

Odgovarajući na poslanička pitanja, Marković je prozvao poslanike opozicionog Demokratskog fronta rekavši im da je iz tog političkog saveza trebalo da reaguju na jučerašnji parastos ratnom zločincu i saradniku okupatora.

– Trebalo je da kažete da je SPC baš juče organizovala parastos ratnom zločincu i saradniku okupatora, i da je to neprihvatljivo i da to vrijeđa osjećaje onih koji su vjekovima stvarali ovu državu, a posebno onima koji su posvećeni antifašističkim vrijednostima. Neko je pokušao da nas natjera da sa pendrecima uđemo u crkvene odaje i spriječimo taj sraman čin, rekao je Marković, prenijela je RTCG.

Poručio je i da se to nikada neće dogoditi, jer je to crkvena imovina.

– Ali je blam i bruka sveštenstva Mitropolije da se ratnom zločincu u tom prostoru organizuje parastos. I država će naći način da odgovori na to. Ne da izvodi policajce i vadi pendreke, nego da mijenja zakone pa će neko krivično odgovarati za ta djela, rekao je Marković.

Prethodno je poslanika DF-a, Andriju Mandića, interesovalo da li su nadležni organi preduzeli nešto protiv “ostrašćenih pripadnika drugih konfesija koji su se nedavno okupili da fizički spriječe pravoslavnog mitropolita (Amfilohija) da služi liturgiju na temeljima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču“.

Marković mu je odgovorio da je vlada posvećena da kroz institucije sistema štiti temeljne vrijednosti građanskog društva.

Pojasnio je da je u konkretnom slučaju Uprava policije postupila u skladu sa zakonom, kad nije dozvolila okupljanje pod okriljem Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Prijava koju je Crkvena opština Ulcinj podnijela bila je neblagovremena i neuredna shodno Zakonu o javnim okupljanjima. Riječ je o objektu koji ima tretman kulturnog dobra, a cilj okupljanja nisu bili adekvatni značaju kulturnog dobra, kazao je Marković.

(b92)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!