Politika

Savez za promjene: Vlada, a ne Skupština može poništiti izvještaj za Srebrenicu

Stranke Saveza za promjene traže da Vlada RS-a, prije sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a, donese odluku o stavljanju van snage odluke Vlade iz 2004. godine o prihvatanju Izvještaja Komisije za Srebrenicu, kao i da pripremi informaciju o razlozima za odbacivanje izvještaja.
Podsjećaju da je Izvještaj Komisije za Srebrenicu, zbog koje je posebnu sjednicu Skupštine RS-a zatražio predsjednik Milorad Dodik, usvojen kao rezultat presude Doma za ljudska prava, koji je obavezao tadašnju Vladu, a ne Narodnu skupštinu da ga usvoji.

“S obzirom na to da Narodna skupština RS, upravo zbog toga, ne može ni da poništi izvještaj, što je predsjednik RS-a najavio prije nekoliko dana, tražimo da to uradi Vlada”, saopćeno je iz Saveza za promjene.

Zasjedanje parlamenta može uslijediti, dodaju, samo poslije stava Vlade koja je nadležna da Izvještaj stavi van snage.

“Ako to Vlada ne uradi i ne pripremi informaciju za Narodnu skupštinu RS, ovaj poziv je u tom slučaju besmislen i upućen organu koji nije nadležan za odlučivanje”, dodaju.

Upozoravaju da je ovo veoma ozbiljna tema za RS-a o kojima “ne treba raspravljati pod pritiskom izbornih aktivnosti, već razumno i na osnovu čvrstih argumenata”.

Zbog njenog značaja i ozbiljnosti, šefovi poslaničkih klubova stranaka Saveza za promjene će se odazvati pozivu da prisustvuju skupštinskom kolegijumu 23. jula i pokušati da, zajedno s drugim strankama, kako ističu, razumno i krajnje odgovorno donesu odluku koja će biti u najboljem interesu RS.

(klix)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!