Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Podrška razmjeni studenata

​Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević rekao je da je jedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvjete i kulture povećanje mobilnosti studenata i akademskog osoblja, za šta je ove godine obezbijeđeno 55 hiljada maraka.

On je danas razgovarao sa studenticama Draganom Mirošljević, Teodorom Prerad, Milicom Mikić, Jovanom Lukač i Tatjanom Grabovac sa Univerziteta u Banjoj Luci, koje su potpisale ugovore o dodijeljenim sredstvima za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata radi obavljanja stručne prakse u inostranstvu.

„Uz podršku Ministarstva, studenti iz Republike Srpske boraviće na studijskoj praksi na akreditovanim ustanovama u Poljskoj, Italiji, Brazilu, Njemačkoj, Rusiji, Češkoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Grčkoj, Palestini i Turskoj“, rekao je ministar Malešević.

Bila je ovo prilika da studentice upoznaju ministra Maleševića sa uslovima studiranja na matičnim fakultetima.

Dragana Mirošljević, apsolvent hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci boravila je na međunarodnoj razmjeni na srodnom fakultetu u Krakovu u Poljskoj.

„Moj mentor je bio iznenađen teorijskim znanjem koje sam pokazala u Krakovu, a ja sam se oduševila praktičnom nastavom i opremljenošću laboratorija u Krakovu“, istakla je Mirošljevićeva.

Milica Mikić, student četvrte godine fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, studentsku praksu obavljaće u Ljubljani u Sloveniji.

Tri studentice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci spremaju se na stručnu praksu u različitim zemljama – studentica šeste godine Teodora Prerad ide u Monastir u Tunisu, studentica četvrte godine Jovana Lukač u Palermo u Italiji, dok njena koleginica sa iste godine Tatjana Grabovac ide u Grac u Austriji.

Ministar Malešević poželio je studenticama uspješno obavljanje prakse na univerzitetima u inostranstvu, kao i da stečena znanja primijene u Republici Srpskoj.

Ministarstvo prosvjete i kulture sufinansira ove godine 35 razmjena studenata i akademskog osoblja. Podržan je odlazak 27 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa javnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske radi studiranja ili obavljanja stručne studentske prakse u inostranstvu, odlazak šest profesora sa javnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske u inostranstvo radi obrazovnog ili naučno-istraživačkog rada, te dolazak dva profesora sa akreditovanih visokoškolskih ustanova iz inostranstva radi obrazovnog ili naučno-istraživačkog rada na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. ​

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button