Banjaluka

U podnožju Starčevice: Olakšan prelazak pješaka, u planu i velika biciklistička staza

Izgradnja pješačkih prilaza u blizini novoizgrađenog kružnog toka u podnožju Starčevice, na spoju Ulice Majke Jugovića, Bulevara Desanke Maksimović i novog dijela Istočnog tranzita, ovih dana se privodi kraju, čime će biti znatno olakšan prelaz za pješake na ovoj dionici.

Obostrani trotoari na ukrštanju Bulevara Desanke Maksimovića sa Ulicom Majke Jugovića (kod Eurobenc pumpe) juče su asfaltirani, čime je olakšano kretanje pješaka iz pravca Starčevice ka mostu Venecija. Istovremeno, u toku su pripreme radovi za asfaltiranje i dijela trotoara kod marketa „As“ i ukrštanja sa Ulicom Stevana Bulajića.

Loading...

Prema planovima gradske administracije, ova zona u podnožju Starčevice trebalo bi da u budućnosti bude mnogo ugodnija i za pješake i rekreativce, što se posebno odnosi na bicikliste.

Cijelom dužinom parka, koji se proteže na potezu od marketa „As“ do novog kružnog toka na Rebrovcu, trebalo bi da budu izgrađeni savremena biciklistička i pješačka staza. Kako je planirano, staze će biti izgrađena na zelenoj površini, koju rekreativci sada koriste kao improvizovanu stazu za trčanje.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, ističe da je u toku završna faza projektovanja biciklističkih staza u zelenoj površini između Bulevara Desanke Maksimović i Ulice Jug Bogdana, kao i pješačke staze.

– Pored toga, isprojektovane su biciklistička i pješačka staza uz desnu stranu novoizgrađenog dijela istočnog tranzita (strana kod Centruma), a izgradnji će se pristupiti u narednom periodu, u zavisnosti od obezbjeđenja finansijsih sredstava. Ova, buduća staza je od izuzetnog značaja, pošto bi, njenom izgradnjom, bila napravljena tzv. istočna biciklistička magistrala. Pojednostavljeno rečeno, biciklisti bi imali stazu od novog Zelenog mosta do Krčmarica na drugoj strani grada, što bi imalo ogroman značaj za povećanje broja biciklista i smanjenje kretanja motornim vozilima – kazao je Sandić.

 

Uporedo s tim, u parkovskoj zoni u podnožju Starčevice ovih dana je krenzula i izgradnja teretane na otvorenom. Ova lokacija izabrana je upravo zbog velikog broja rekreativaca koji koriste improvizovanu trim stazu. Radovi na izgradnji teretane na otvorenom biće završeni za mjesec dana. Identična teretana se istovremeno gradi i u Lazarevu, na zelenoj površini u blizini pravoslavne crkve.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!