Magazin

Mostar: Počelo takmičenje u skokovima sa Starog mosta

U gradu na Neretvi počelo je tradicionalno takmičenje u skokovima sa Starog mosta na kojem učestvuje 42 skakača iz BiH i regije, od kojih će njih 18 skočiti na noge, a 24 na glavu (lasta).

Ovogodišnji žiri čine predsjednik Emir Balić, zatim Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Semir Drocić te Semir Kazazić, a ocjenjivaće se prilazak mostu, odraz, let, te upad u vodu.

U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap), dok je u skokovima na glavu obrnuto. 

Tradicija skokova seže u daleku prošlost, u 16. vijek, iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine, dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Loading...

Inače, najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić s 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, koji ove godine brani titulu, te Haris Džemat i Samir Zukanović.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!