Banjaluka

U prihvatilištu trenutno 140 pasa, ove godine udomljena 52 ljubimca

Apeleluju da građani ljubimce ne ostavljaju bez nadzora niti puštaju da slobodno lutaju ulicama i navode da je Higijeničarska služba tokom godine sa ulica sklonila 153 psa.

U prihvatilištu za napuštene pse u Ramićima trenutno boravi 140 pasa – ove godine udomljena su 52 iz azila, dok je 11 vraćeno vlasniku, ističu u Odjeljenju za komunalne poslove Gradske uprave Banjaluka.

Oni apeluju da građani ljubimce ne ostavljaju bez nadzora niti puštaju da slobodno lutaju ulicama i navode da je Higijeničarska služba tokom godine sa ulica sklonila 153 psa.

Loading...

Iz ovog odjeljenja navode da se o napuštenim i izgubljenim psima u prihvatilištu vodi briga, pruža odgovarajuća veterinarska zaštita, te da svi psi koji se daju na usvajanje prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu u budžetu grada za obavljanje poslova Higijeničarske službe i rada prihvatilišta za napuštene pse planirana je 151.000 KM.

U odjeljenju za komunalne poslove kažu da je kapacitet prihvatilišta od 60 do 80 pasa.

Grad je prije desetak godina pokrenuo postupak izgradnje novog prihvatilišta za pse i odredio novu lokaciju u Motikama, ali, kako navode u ovom odjeljenju, zbog nedostatka finansijskih sredstava, do sada nije pristupljeno realizaciji.

Higijeničarska služba izlazi na teren po dojavi građana, na zahtjev službenih lica, veterinarskih inspektora ili komunalne policije, te redovno u okviru obilaska gradskih lokacija.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove naglašavaju da je Grad Banjaluka osnivanjem prihvatilišta za napuštene pse i Higijeničarske službe uspostavio sistem kontrole populacije pasa lutalica i postavio osnovne principe i pravila iz okvira navedene oblasti.

Grad Banjaluka poslove u prihvatilištu za napuštene pse i Higijeničarskoj službi vodi po sistemu dobrobiti, koji predstavlja odnos životinja, čovjeka i životne sredine.

“Vodeći princip u radu prihvatilišta za napuštene pse je promocija odgovornog vlasništva koja može značajno smanjiti broj pasa lutalica i pojavu zoonoza. Ekologija pasa je u vezi sa ljudskim aktivnostima, a kontrola populacije mora biti povezana sa promjenama u ljudskom ponašanju da bi imala efekat”, navode iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Jedan od najznačajnijih elemenata u okviru kontrole populacije pasa jeste i preventivno djelovanje na ovu pojavu kroz rad sa najmlađima.

Grad Banjaluka u saradnji sa predstavništvom Fondacije “Dog trast” u BiH sprovodi programe edukacije djece i sterilizacije pasa lutalica.

Od 2015. godine, saradnja Udruženja građana “Koliba” i Fondacije “Dog trast”, predstavništvo za BiH, omogućava radionice djeci školskog uzrasta u svim školama u Banjaluci.

Radionica sadrži različite interaktivne aktivnosti, za koje su osnova teme u vezi sa držanjem i brigom o psima: odgovornost vlasnika, diskusije, debate, podsticanje kreativnog razmišljanja, kao i bezbjednost prilikom prilaska i tokom igre sa psima.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!