Politika

Prvi put ikada katolički kardinal dao otkaz zbog optužbi za seksualno zlostavljanje (VIDEO)

PAPA Franjo prihvatio je ostavku američkog kardinala Theodorea McCarricka, optuženog za seksualno zlostavljanje djece i odraslih, javljaju američki mediji.

McCarrick (88) je u petak postao prvi katolički kardinal u istoriji koji je dao otkaz zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. New York Times je objavio da je posljednji put neki kardinal dao otkaz 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom, što dokazuje da Vatikan vrlo ozbiljno shvata optužbe protiv McCarricka. Pokrenuta je istraga i bivši kardinal će odgovarati pred crkvenim sudom.

New York Times je prošle sedmice objavio priču jedne od žrtava kardinala, muškarca koji je izjavio da ga je počeo zlostavljati kada je imao 11 godina. McCarrick je tada služio kao sveštenik u New Jerseyju. Muškarac identifikovan samo kao James ispričao je kako ga je u tom periodu McCarrick zlostavljao pune četiri godine, a kada je pokušao reći svojoj porodici, nisu mu povjerovali.

Loading...

McCarrick je u 1986. postao nadbiskup u Newarku, a u 2000. u Washingtonu. Kardinal je postao u 2001. godini. Prošlog mjeseca mu je zabranjen rad zbog optužbe da je zlostavljao 16-godišnjeg ministranta u 1971. godini. Optužen je za seksualno zlostavljanje djece i odraslih u posljednjih nekoliko decenija.

“Potrebna je državna optužnica”

Nije poznato koliko je tačno ljudi McCarrick zlostavljao tokom dugogodišnje službe. Nadbiskupija u New Jerseyju sklopila je nagodbe s dvije odrasle žrtve kojima je bivši kardinal bio tutor. Njihove izjave u dokumentima o nagodbi opisuju da je redovno zlostavljao sjemeništarce.

Robert Hoatson, bivši sveštenik i žrtva zlostavljanja, izjavio je da se glasine o McCarricku šire već decenijama, ali ništa nije učinjeno dok u javnost nisu istupile žrtve koje su bile djeca kada ih je napadao. Hoatson želi da se protiv bivšeg kardinala podigne državna optužnica.

“Optužba sekularnih vlasti je potrebna jer crkva ne može nadzirati samu sebe”, rekao je Hoatson.

Izvor
index.hr
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!