Politika

Lukač: Cilj potpuna kontrola kretanja migranata kroz Srpsku

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici najvjerovatnije da razmatra inicijativu predsjednika Republike Milorada Dodika za formiranje koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata kroz Srpsku.

Lukač je naglasio da će u to tijelo biti uključeni Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno sve policijske uprave, Civilna zaštita, kao i sve lokalne zajednice, naročito one koje imaju problem sa nelegalnim ulascima migranata.

“Na taj način hoćemo u potpunosti da kontrolišemo kretanje migranata kroz Srpsku. Nemamo ni mogućnosti niti resurse da pravimo ovdje kampove i centre, ali u humanitarnom smislu možemo tim ljudima da pružimo zdravstvenu zaštitu ako im je potrebna i da im pomognemo u što bržem prolasku kroz Srpsku”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Loading...

Prema njegovim riječima, migranti se u posljednje vrijeme pojavljuju na više lokacija u Srpskoj, jer mnogi od njih, nepoznajući teren, dođu na mjesta na koja nisu planirali.

“Na svaku prijavu građana, Policija Srpske na vrijeme izlazi na lice mjesta i utvrđuje o čemu se radi, privodimo te ljude i predajemo organima BiH koji su nadležni dalje za postupanje s njima”, objasnio je Lukač.

On je dodao da se na teritoriji Republike Srpske do sada nisu dešavali incidenti sa migrantima koji bi mogli dovesti do opasnosti za građane.

“Naši građani trenutno nemaju razloga da budu zabrinuti, ali jasno je da postoji uznemirenost kad se na određenim lokacijama susreću s nepoznatim ljudima, za koje se ne zna ni ko su ni šta tu rade”, rekao je Lukač i poručio građanima da u ovakvim slučajevima u svakom trenutku mogu pozvati policiju.

Lukač se osvrnuo i na krijumčarenje migranata, ističući da je činjenica da je to postalo vrsta biznisa, jer uvijek postoje ljudi koji se bave nekim kriminalnim aktivnostima, u ovom slučaju krijumčarenjem ljudi.

“MUP je u toku ove godine podnio 15 izvještaja nadležnim tužilaštvima protiv lica koja su privedena zbog krijumčarenja ljudi. Mnogi od njih pokušavaju da se pravdaju time da su ih samo povezli, ne znajući ko su, ali to je nešto što će dokazivati u tužilaštvu i na sudu”, rekao je Lukač.

On je pozvao sve građane koji se nalaze u saobraćaju da nepoznata lica ne primaju u svoje vozilo jer ne znaju kakav problem mogu da izazovu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač razgovarali su juče u Banjaluci o formiranju republičkog koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata u Republici, u skladu sa zaključcima vladajuće koalicije u Srpskoj.

Koordinaciono tijelo, koje će biti formirano odlukom Vlade Srpske, operativno će sprovoditi aktivnosti s ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kratanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz Republiku, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!