Politika

Dodik o Čoviću i obilježavanju Oluje: Ne mogu da uslovljavam, ali je degutantno

Predsjednik RS Milorad Dodik sinioć je komentarisao i činjenicu da Dragan Čović učestvovati na godišnjici proslave vojne akcije Oluja, te da je i jedan od pokrovitelja.

– I dalje mislim da je to jedan strašan udarac našem narodu, to što se dogodilo. Ja ću sutra biti u Srbiji, ja sam svoj odnos prema tome odredio i smatram da su Hrvati i Hrvatska izvršili etničko čišćenje, i niko nama iz naše percepcije i naših sjećanja na može da izbije razmišljanje da je to samo slijed još od onog vremena Drugog svjetskog rata u kome je konačno taj prostor, za koji su oni htjeli da bude čisto etnički hrvatski, uspio da bude nakon Oluje, rekao je Dodik.

Kaže i da svi njegovi razgovori sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa ovim temama završavaju sa jasnim uvjerenjem da Srbija i RS neće dozvoliti da se bilo gdje poduzmu takve akcije prema Srbima, gdje god oni da se nalaze.

– To je naš odgovor. Naravno, svi zajedno moramo da nekako saniramo te posljedice. Zločini nad Srbima učinjeni u toj akciji su nesumnjivi, kaže Dodik i dodaje:

– Ne godi mi kao čovjeku što oni obilježavaju pobjedu nad stradanjem jednog naroda. Mislim da kao narod koji bi trebao da pokaže svoja dostignuća u civilizacijskom smislu, trebali su da procesiraju sve one koji su učinili zločine nad Srbima. Šta i ko s njihove strane organizuje, ja na to ne mogu da utičem, ja čak mislim da je degutantno da neko na taj način obilježava stradanje jednog naroda.

– Volio bi da nema nikakvih organzacija te vrste, ali ja oko njihovih odluka ne mogu ništa da učinim. Naravno da ćemo posmatrati i vidjeti, ja vjerujem da je vaše pitanje za Čovića vezano za neki širi politički koncept, ali je ne mogu da odlučujem, niti želim da bilo čija ponašanja uslovljavam, kazao je Dodik

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!