Privreda

Domaće vinarije pokriju tek petinu potreba tržišta

Iako Republika Srpska ima značajne potencijale za proizvodnju i preradu grožđa, iz domaćih vinarija godišnje poteče tek oko 1,57 miliona litara vina, što zadovoljava svega 21 odsto potreba domaćeg tržišta.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da u Srpskoj postoje 33 registrovana proizvođača vina, a najveći broj njih skoncentrisan je u Hercegovini.

Na području Trebinja djeluje 21 vinar, dok u sjevernom dijelu Srpske vino proizvodi 12 proizvođača.

– U Istočnoj Hercegovini se pod vinogradima nalazi 455 hektara sa kojih godišnje bude ubrano oko 4.100 tona grožđa. Od te količine moguće je napraviti 2,45 miliona litara vina. Obim proizvodnje registrovanih vinarija u Hercegovini je 1,2 miliona litara – kažu u resornom ministarstvu.

Ističu da je pod vinogradima u sjevernom dijelu Srpske 70 hektara zemljišta koji u sezoni daju 630 tona grožđa, od čega se pravi 378.000 litara vina, što je i obim proizvodnje vinarija registrovanih na tom području.

– Ukupna proizvodnja vina u Srpskoj kreće se oko 2,1 litar po glavi stanovnika, a prema procjenama, potrošnja vina u BiH je oko šest litara po stanovniku. U Srpskoj je ta potrošnja nešto veća i iznosi oko deset litara, tako da je pokrivenost potreba vlastitom proizvodnjom svega 21 odsto – rekli su u resornom ministarstvu.

Dodaju da je nakon usvajanja Zakona o vinu 2015. godine evidentiran blagi porast broja vinarija u sjevernom dijelu Srpske.

– Zakon o vinu RS usklađen je sa zakonskim rješenjima u okruženju, čime je domaćim vinarima omogućeno da budu prepoznatljivi i konkurentni, kako na našem, tako i na inostranom tržištu – istakli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da posredstvom Agencije za agrarna plaćanja redovno subvencionišu vinogradare.

Naveli su da je 2015. godine vinarima odobrena premija za 1.236.783 kilograma proizvedenog, prodatog ili prerađenog grožđa, a lani za 1.371.440 kilograma.

 

Vlasnik vinarije “Jungić” iz Čelinca Željko Jungić ističe da su vina proizvedena u Srpskoj veoma dobrog kvaliteta, ali da proizvodne kapacitete ograničava nedostatak tradicije u uzgoju vinove loze.

Proizvođači u RS su uglavnom mali sa maksimalno šest-sedam hektara vinograda. U sjevernom dijelu Srpske postoje značajne raspoložive površine, ali malo ko se upušta u sadnju čokota jer su vremenski uslovi daleko teži u odnosu na toplije krajeve. Mnogo je mraza i kiše, koje grožđe ne voli – pojasnio je Jungić.
Registar
Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, u ovoj godini je prijavljeno oko 12.000 čokota stonih sorti vinove loze, i to na površini od 5,21 hektar, te 1.100.000 čokota vinskih sorti vinove loze, na ukupnoj površini od 395 hektara.

– Ukupna površina pod zasadom vinove loze upisana u registar iznosi 400 hektara – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Podsticajne mjere za koje mogu aplicirati vinogradari

  • premija za proizvedeno i prodato grožđe
  • podsticaj za podizanje višegodišnjih zasada
  • podsticaj za nabavku poljoprivredne mehanizacije
  • podsticaj za nabavku sistema za navodnjavanje
  • podsticaj za nabavku nove tehnološke opreme

Izvor
Glassrpske
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!