Politika

Janjić: Dodik indirektno podržava nezavisnost Kosova a rizikuje Srpsku

Izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ukoliko dođe do uključivanja Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne insitucije i Banjaluka će zatražiti isti put, politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da Dodik ovim "ustvari indirektno podržava nezavisnost Kosova a rizikuje Republiku Srpsku".

Janjić smatra da je Dodik očigledno promašio liniju, a nije ni mogao da pročita ovo što je objavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u otvorenom pismu, navodeći da to nije potpuna konsolidacija stavova sa Beogradom.

Ono što je tu važnije, smatra Janjić, jeste pitanje kad će Dodik da shvati da je Republika Srpska entitet garantovan međunarodnim mirovnim sporazumom, i zašto on poistovjećuje nespornu međunarodno pravnu poziciju sa još problematičnijom pozicijom Kosova.

Loading...

Mišljenja je da Dodik ovim ustvari indirektno podržava nezavisnost Kosova a rizikuje Republiku Srpsku.

“Dakle nema nikakve direktne veze između statusa Republike Srpske i statusa Kosova”, smatra Janjić, te dodaje da samo borba kroz institucije Bosne i Hercegovine po uzoru na Crnu Goru i u konačnici Evropska unija mogu dovesti do referenduma i samostalnosti Republike Srpske.

“Ono na što se Dodik u početku pozivao, gdje je bio upravu, to je crnogorski evropski put ka referendumu. Znači ako zaista želi da jednog dana Republika Srpska dođe u situaciju da drugačije definiše svoj status unutar Bosne, on mora da radi potpuno drugačije od ovoga što radi. Na ovaj način Dodik ubija Republiku Srpsku. A šta je to što je drugačije? Dakle, mora da ide kroz sve institucije Bosne i Hercegovine, da proba sve dogovore, i kad onda postigne saglasnost i sa onima koju su stvarali Dejton, da onda raspiše referendum i da na tome referendumu pod kontrolom Evropske unije i pobijedi, ali on ide drugim putem, služi Moskvi i Ankari za izazivanje tenzija i strahova među Srbima i to se vidjelo ovih dana. Dakle, on je učestovao u širenju straha o kojemu danas govori Vučić”, zaključio je Janjić.

Izvor
BN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!