Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Nakon tragedije u kojoj su poginula dvojica radnika: Istražioci detaljno “češljaju” dokumentaciju firme

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka pokrenulo je detaljnu istragu nakon pogibije dvojice radnika firme “Led projekat” u banjalučkom naselju Novi Borik.

U tragičnoj nesreći koja se dogodila 3. avgusta poginuli su Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), obojica iz Čelinca.

Maja Đaković Vidović portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, izjavila da je tužilac naredila da se preduzmu sve potrebne istražne mjere i radnje kako bi se utvrdile tačne okolnosti.

– Naređeno je, između ostalog, da inspektor zaštite na radu sačini izvještaj o tome da li su postojale eventualne nepravilnosti iz oblasti zaštite na radu, te da policija sasluša sve očevice i svjedoke događaja – izjavila je portparol banjalučkog tužilaštva.

Izvor iz istrage ističe da bi krunski dokaz trebala biti informacija da li je objekat na kojem su radili nastradali radnici, uopšte imao građevinsku dozvolu.

Tokom istrage obavljena je i obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu RS.

– Nakon svih izvršenih provjera tužilaštvu će Policijska uprava Banjaluka dostaviti izvještaj, nakon čega će biti donesena konačna tužilačka odluka u ovom predmetu – zaključili su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove juče su potvrdili da njihovi službenici još uvijek provjeravaju papirologiju firme “Led projekt” za koju su radili pokojni Topić i Kostić.

– Pregleda se dokumentacija od više stotina stranica i ovaj posao ne može biti završen za jedan dan – naveli su u Inspektoratu.

Republički inspektori trebali bi između ostalog, utvrditi da li su na gradilištu bile ispunjene sve bezbjednosne procedure.

Na mjestu tragične nesreće, odnosno stambenoj zgradi u izgradnji u naselju Novi Borik juče smo zatekli tek nekoliko radnika, pa se može zaključiti da radovi nisu obustavljeni.

Advokat Bojan Mikanović ranije je izjavio kako je u slučaju banjalučke tragedije prije svega neophodno utvrditi da li su tokom radova radnici bili prijavljeni, odnosno da li je za objekat na kojem su radili bila izdana građevinska dozvola, te da li su građevinski radovi bili prijavljeni nadležnoj inspekciji.

Takođe je potrebno utvrditi da li je radnicima omogućena sva neophodna zaštitna oprema i uslovi kako bi rad bio što bezbjedniji.

– Ukoliko sva ova dokumentacija postoji, onda će krivična odgovornost biti smanjena. U svakom slučaju porodice nastradalih radnika imaju prava da traže naknadu nematerijalne štete za gubitak bliske osobe, te ujedno učestvuju u krivičnom postupku, ukoliko do njega dođe – objasnio je Mikanović.

Podsjetimo, Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), obojica iz Čelinca, poginuli su 3. avgusta oko 11 časova. Radnici su pali sa trećeg sprata zgrade u izgradnji i visine od 15 metara.

Nakon pada, obojica su bili mrtvi na mjestu nesreće.

Radnici koji su željeli da ostanu anonimni izjavili su da su Topić i Kostić pali istovremeno, jer su se u trenutku nesreće nalazili na daskama.

– Stajali su na daskama u jednom trenutku izgubili ravnotežu i pali sa velike visine na građevinski materijal. Nakon pada nisu se pomjerali, bili su na mjestu mrtvi- izjavio je nakon tragedije jedan od radnika koji je želio ostati anoniman.

Nakon tragedije je skrenuta pažnja da su bezbjednosni uslovi morali biti bolji, a posebno jer su radnici bili na velikoj visini na kojoj nije bilo zaštitne ograde.

Obdukcija

Odbukcijom koju je zatražilo banjalučko tužilaštvo utvrđeno je da su Dobrivoje Topić i Željko Kostić preminuli uslijed teških povreda vitalnih organa. Kompletna dokumentacija sa obdukcije u narednom periodu biće dostavljena tužilaštvu.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button