Magazin

Danas je Sveti Pantelija: Sve što se ranije odlagali, OBAVEZNO započnite danas!

Ako se na današnji dan dva nepoznata čovjeka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se vjeruje da su sigurno rod

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave svetog Pantelejmona.

Sveti Pantelejmon ili sveti Pantelija rodom je iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca bezbožnika. Još kao mladić izučio je ljekarske nauke, a bio je posvećen vjeri i Hristu.

Loading...

Postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlječenjima. Izliječio je slijepog čovjeka koji je potom prihvatio Hristovu vjeru, a ljubomorni ljekari koji su godinama bezuspješno pokušavali da ga izliječe, optužili su Pantelejmona za hrišćanstvo. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je priznao da je hrišćanin, a čak je i izliječio nekog čovjeka i time brojne ljude približio hrišćanstvu. Car je svetog Pantelejmona stavio na muke, ali ga je Bog svaki put izliječio.

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali mač se odbio i polomio Nije uspio da mu posiječe glavu dok se svetac nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga posijeku. Stradao je 304. godine.

Priziva se u molitvama pri vodo-osvećenju i jelo-osvećenju. Dijelovi svetih moštiju ovog veliko-mučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

Sveti Pantelija
Sveti Pantelija

Manastir Svetog veliko-mučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predjelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji. Od 1998. godine ovo je ženski manastir. Ovo svešteno mjesto je od davnina poznato i kao celebno mjesto, mjesto mnogobrojnih iscjeljenja mnogovrsnih bolesti i narodnih tegoba. S obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscjelitelju, kroz svu istoriju, ali i danas, do javnosti stižu informacije o čudesnim iscjeljenjima koja se dešavaju u ovoj Svetinji molitvenim dejstvom svetog Pantelejmona.

Za Svetog Panteliju narod vjeruje da je brat Svetog Ilije.

Inače, ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to. Vjeruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspješnim.

Takođe, ako se spremate za put, krenite baš danas. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

U Srba relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čovjeka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se vjeruje da su sigurno rod.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!