Društvo

Cilj smanjiti broj djece u Domu Rada Vranješević

Usvojen je novi plan transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja Rada Vranješević u Banjaluci, sa ciljem smanjenja broja korisnika u ustanovi i povećanja broja djece u hraniteljskim i usvojiteljskim porodicama.

Vladimir Kajkut, direktor Doma Rada Vranješević, kaže da ova transformacija podrazumijeva uvođenje novih usluga, među kojima su usluge savjetovališta, prihvatilišta, porodičnog saradnika, te otvaranje vrtića.

Loading...

“Nove usluge podrazumijevaju rad na prevenciji izdvajanja djece iz bioloških porodica, ali i kontinuirano smanjenje broja korisnika koji se trenutno nalaze u Domu”, rekao je Kajkut.

Vladimir Kajkut, direktor Doma Rada Vranješević
Vladimir Kajkut, direktor Doma Rada Vranješević

Iako se aktivno radi na smanjenju broja korisnika u rezidencijalnom smještaju, to, kaže Kajkut, ne znači da će Dom Rada Vranješević biti ugašen.

“Ustanova se neće gasiti i stav je da ona postoji, ali u nekom drugom, transformisanom obliku bude resorni centar za usluge socijalne zaštite u RS”, pojasnio je Kajkut.

Dodaje da je Dom Rada Vranješević sam, bez plana, krenuo u transformaciju zadnjih nekoliko godina, prilikom čega su uvedene usluge kao što su majčinski dom, usluga osamostaljivanja mladih koji napuštaju ustanovu i usluga grupe za rad sa djecom sa društveno neprihvatljivim ponašanjem.

“U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS donijelo odluku o obrazovanju radne grupe, koju čine predstavnici resornog ministarstva i Doma ‘Rada Vranješević’, koji su donijeli novi plan transformacije”, objasnio je Kajkut.

Dodaje da je jedan od projekata na kojem se radi izgradnja vrtića u sklopu Doma Rada Vranješević.

“Vlada RS nam je obezbijedila 800.000 KM za sanaciju i opremanje vrtića, koji je u fazi izrade glavnog projekta. Nakon toga ćemo raspisati tender za nabavku izvođača radova”, rekao je Kajkut i dodao da će vrtić biti završen najvjerovatnije do zime ili na proljeće.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!