Društvo

Kako se izbori u BiH dobijaju prije samih izbora

Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom” je objasnio “kako se izbori dobijaju prije izbora”.

“Pod lupom” je u Mostaru ranije predstavila istraživanje o političkim subjektima u BiH, a sad je objasnila kako su se politički subjekti, kandidati na Općim izborima 2018. godine ponašali u periodu od 23. jula do 5. augusta.

Loading...

Prema njegovim riječima – najčešće nepravilnosti se odnose na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju.

“Zakon je jasan, bilo kakav oblik plaćenog javnog oglašavanja, ne samo medijskog, zabranjen je od dana raspisivanja do početka kampanje. Kampanja traje 30 dana”, poručio je.

On je rekao da je do sad otkriven 51 slučaj, a zabrinjavajući podatak je da se to dešava u svakoj četvrtoj općini u BiH.

“To govori o masovnosti pojave. 18 subjekata je već prekrišilo odredbe zakona”, poručio je.

“Zloupotreba javnih resursa, tempirani javni radovi od ljudi koji u trku ulaze za pozicije vlasti, najave povećanja plata u javnom sektoru u Republici Srpskoj, povećanja penzija u Republici Srpskoj, zloupotrebe javnih događaja, prezentacija rada i promocija kandidata, promocije na društvenim mrežama..”, primjeri su kršenja zakona – pojasnio je.

“Imamo subjekte koji donose zakone, pretenduju da budu vlast, a krše te zakone. Tek možemo zamisliti šta će raditi kada budu vlast. Najveći problem je što se to dešava sada. Izbori nisu samo izborni dan. Imamo najduži izborni period na svijetu. On traje šest mjeseci. Neki će reći da se izbori dobijaju prije izbornog dana. A ne na izborima”, izjavio je.

A to se, kako je kazao u razgovoru sa Ivanom Crnogorac u Novom danu, radi upravo kroz zapošljavanja u javnom sektoru, prijetnje i pritiske na zaposlenike, preuranjenu kampanju te zloupotrebu javnih resursa i javnih medija.

Izvor
N1
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!