Politika

Dodik: Nije nam namjera da umanjimo zločine koji su se desili nad Bošnjacima, nego da sagledamo i srpske žrtve

Posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećena Izvještaju o radu Komisije za Srebrenici počela je obraćanjem predsjednika Srpske Milorada Dodika, na čiji zahtjev je sjednica i sazvana.

On je rekao da njegova namjera nije ništa drugo nego da obezbijedi da se dođe do istine.

Loading...

– Naša namjera nije da umanjimo zločine koji su se desili nad Bošnjacima, nego da sagledamo i srpske žrtve – rekao je Dodik nazivajući Republiku Srpsku državom.

Istakao je da 30.000 stradalih Srba u prethodnom ratu još čeka pravdu.

– Teza o genocidu pojavila se na početku sukoba i otkriva planove o stvaranju BiH kao države najbrojnijeg, bošnjačkog naroda – rekao je Dodik.

On je dodao da je srebrenički zločin bio “dogovorena tragedija, s namjerom satanizacije Srba”.

Predsjednik Srpske je rekao da je povod za zakazivanje sjednice bilo uručivanje spiska od 22.000 “osumnjičenih” Srba njemačkim tužiocima.

– Paraobavještajni portali nikad rasformirane bošnjačke obavještajne službe AID već su počeli da objavljuju taj spisak, kao i tzv. Istraživački dokumentacioni centar iz Sarajeva, što znači da se radi o planiranoj aktivnosti. Radi se o ostrašćenim idiotima kojima se odavno trebalo pozabaviti pravosuđe BiH – naveo je Dodik.

On je naveo da su događaji u Srebrenici bili povod za NATO bombardovanje položaja Vojske RS, što je promijenilo odnos snaga na terenu. Dodik tvrdi da su takav scenario dogovorili Alija Izetbegović i Bil Klinton.

– Bez obzira kakvi pritisci na nas bili, interes naroda i Srpske mora da bude na prvom mjestu. Svjedoci smo da je pod uticajem međunarodne zajednice pravda selektivna. Zato zamjeramo izvještaju o radu Komisije za Srebrenicu jer u njemu nema srpskog stradanja – rekao je Dodik navodeći poimenično srpska stratišta u i oko Srebrenice.

Dodik je rekao da je broj ubijenih Srba u Podrinju 2.600, među kojima je 266 žene i djece.

– Njih nema u izvještaju Komisije, koja je radila pod pritiskom Pedija Ešdauna – poručio je Dodik.

On je dodao da broj stradalih Bošnjaka ne odgovara istini jer na njemu ima i živih, kao i onih koji nisu stradali u Srebrenici.

Dva izvještaja

Vraćajući se događajima u vrijeme formiranju Komisije Vlade RS iz 2004, Dodik je naveo da je Komisija podnijela dva izvještaja jer Ešdaun nije bio zadovoljan prvim.

-Tendenciozno i bez bilo kakvih argumenata Komisija je na spisak pripadnika Vojske RS i MUP RS koji su bili na području Srebrenice stavila 20.150 imena. Nedopustivo je da se Komisija formira samo da istražuje stradanje Bošnjaka, nedopustivo je da se to radi pod pritiskom stranaca – ocijenio je Dodik.

Predsjednik RS je objavio imena nekoliko Bošnjaka za koje u matičnim knjigama postoji trag da su umrli 1992, a u izvještaju Komisije za Srebrenicu se kao datum smrti navodi juli 1995.

– Postoji spisak od 59 lica koji su živi i koji glasaju na izborima, a njihova imena nalaze se u Potočarima – rekao je Dodik.

On je naveo da je određen broj Bošnjaka stradao u međusobnim okršajima, kao i tokom borbenih dejstava.

Dodik je podsjetio da je prije 12 godina Savjet ministara BiH formirao komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

– Međutim, perfidna sarajevska politika na čelu sa tadašnjim predsjedavajućim Savjeta ministara Adnanom Terzićom je izmijenila njen cilj. Komisija je popisivala uništene zgrade. Dobili smo jedno veliko ništa – rekao je Dodik.

Zločini Nasera Orića

Dodik je poručio da Vlada RS mora da povuče sporni izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004.

– Danas je naša dužnost da stanemo u odbranu interesa RS. Narodna skupština treba da da nove smjernice postupanja Vladi RS. Cilj je istinito prikazivanje događaja u Srebrenici od 1992. do 1995. Srpska nikada neće umanjivati zločine koji su počinili Srbi, ali se ne smiju prećutati zločini Nasera Orića. Srpska će pružiti punu podršku novoj međunarodnoj istražnoj komisiji. Ta nova komisija treba i da razluči uzroke smrti – rekao je predsjednik Srpske.

Takođe je rekao da mu je drago što su predstavnici opozicije prisutni na sjednici i pozvao ih da dogovore zajednički stav o ovom pitanju.

Dodik je predložio da Narodna skupština RS zatraži od Vlade RS da stavi van snage izvještaj Komisije za Srebrenicu i da formira novu komisiju koja će istražiti događaje od 1992. do 1995.

Dodik je predložio i formiranje komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

“Vlada Srpske nije mogla da ne usvoji izvještaj”

Dragan Mikerević, koji je bio premijer Srpske u vrijeme rada Komisije za Srebrenicu prije14 godina, rekao je da je nivo saznanja o tim događajima u to vrijeme bio mnogo manji nego sada.

– Tada je odnos političkih snaga na svim nivoima bio drugačiji nego sada. Bio je to period kada je međunarodna zajednica bila snažno involvirana u BiH, kada je srpski narod na Kosovu doživio pogrom, kada je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić, zbog čega nismo mogli da računamo na pomoć Srbije. Vlada Srpske nije mogla da ne usvoji izvještaj. To je proizilazilo iz ustavnih nadležnosti Vlade i predočenih dokaza o kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Vlada je bila pod snažnim pritiscima, izneđu ostalih, i međunarodne zajednice. Odatle mi nikad direktno nije rečeno da izvještaj mora da bude usvojen, ali indirektno koliko hoćete – rekao je Mikerević.

Nakon njegovog obraćanja poslanicima data je pauza od sat vremena. Šefovi klubova će u tom periodu pokušati da usaglase zajedničke skupštinske zaključke.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!