Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

DOGOVORI SDS I SNSD: Podmeću “mine” u srpski front

Struja SDS koja se protivi saradnji sa Dodikom u Parlamentu BiH sprema protestni skup. U nedjelju, prije sjednice Glavnog odbora, hoće da podrže lidera Vukotu Govedaricu

Struja u Srpskoj demokratskoj stranci, koja se protivi stvaranju velike koalicije u Parlamentu BiH sa SNSD Milorada Dodika, planira da prekosutra u Banjaluci organizuje skup podrške svom lideru Vukoti Govedarici, neposredno pred održavanje Glavnog odbora stranke, s ciljem da se osujeti formiranje ovog političkog bloka – saznaju nezvanično “Novosti”.

Ova grupacija koju navodno predvodi generalni sekretar Igor Ostojić već šalje SMS poruke delegatima SDS u kojima ih pozivaju da “dočekaju nevjerne Tome” i da se “pojedincima pokaže šta zaista misle” o sklapanju saveza sa nezavisnim socijaldemokratama.

Inače, sjednica GO SDS treba da odgovori na ključno pitanje: da li će SDS i definitivno podržati veliku srpsku koaliciju u Parlamentu BiH. U ovoj stranci se nakon debakla na izborima stvorio jak tabor koji želi da SDS bude u “srpskom frontu” u Parlamentu BiH sa SNSD, DNS i SP i da se djeluje zajedno i štite interesi Republike Srpske. Na nedavno održanom Predsjedništvu SDS odlučeno je da se ide u razgovore sa SNSD po ovom pitanju. Protiv ove odluke je bio lider stranke Vukota Govedarica koji je poručio da u pregovorima ne želi da učestvuje!

Vladajuće koalicija u Srpskoj SNSD-DNS-SP dobila je osam mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Potrebna su još dva poslanika kako bi imali “deset ruku” ili dve trećine mandata iz srpskog entiteta neophodnih za blokiranje svih štetnih odluka po RS. Govedaričina partija je na proteklim izborima osvojila tri mandata, a Obren Petrović, jedan od budućih poslanika SDS u Parlamentu BiH, već je poručio da je potrebno srpsko jedinstvo. Druga dva mandata u SDS su osvojili Mirko Šarović i Dragan Mektić – koji se o ovoj temi još nisu javno izjasnili.

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD, kaže za “Novosti” da se SDS nakon poraza na izborima nalazi na raskrsnici:

– Treba prvo da napuste probosanstvo, zbog kojeg su izgubili 50.000 glasova. Dakle, za njih je pitanje saradnje sa SNSD, odnosno saradnje za Republiku Srpsku u Sarajevu pitanje političkog preokreta. Ako se ne preokrenu propašće kao stranka, prvo na lokalnim izborima za dve godine, a onda i na onim za četiri godine. Ako nastave da se drže probosanstva moraju ostati sarajevska opozicija Srpskoj, što je umobolno.

Odbaciti ostrašćenu politiku

ANALITIČAR Srđan Perišić kaže da SDS mora da odbaci dosadašnju ostrašćenu politiku koja je proizvod dogovora sa ambasadorima zapadnih zemalja iz aprila 2014:

– SDS je četiri godine u Sarajevu vodio antidržavnu politiku i zato su ih građani kaznili. Moraju da se vrate državotvornoj politici koja je pravi kurs za stranke iz Republike Srpske, a to znači saradnju sa SNSD i Dodikom.

On smatra da će formiranje srpskog jedinstva u Parlamentu BiH biti putokaz kako treba da djeluju svi budući izabrani politički predstavnici iz Srpske koji odlaze u Sarajevo.

Izvor
Novosti.rs
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button