Politika

Dodik je na sjednici doživio potpuni fijasko, neka prvo riješe ubistvo Davida

Narodni poslanik Adam Šukalo nije prisustvovao posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja je odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te zatražila od Vlade RS da ga povuče i stavi van snage.

Umjesto toga, odlučio se za potez koji je dio javnosti u BiH ocijenio kao najbolji mogući – svojim kolegama u skupštinskim klupama i predstavnicima vlasti ostavio je poruku na papiru. Pitao ih je “Ko je ubio Davida Dragičevića?“.

– Od tog pitanja, kao čovjek i kao roditelj, uvijek se naježim. Ako danas, nekoliko mjeseci nakon brutalnog ubistva studenta Davida Dragićevića u centru Banjaluke, institucije u RS, javne ličnosti i svi ljudi koji su spremni pomoći porodici Dragičević, nismo u stanju riješiti ovaj slučaj i kazniti zločince i nalogodavce monstruoznog ubistva, šta ima da raspravljamo o onome što se dešavalo prije 23 godine?

– Iz toga ću ne samo na ovoj sjednici, nego i na bilo kojoj drugoj, u bilo kakvom javnom i medijskom prostoru, podsjećati institucije i kolege iz opozicije na ono što je najvažnije, a to je rješavanje ubistva mladića Davida, ističe Šukalo.

Svima u RS postavlja pitanje – kome je koristila jučerašnja posebna sjednica NSRS.

– Da li su išta dobile žrtve, bez obzira na kojoj strani, iz Podrinja i Srebrenice? Da li su išta dobili borci koji su čuvali svoja ognjišta i sigurnost svojih porodica, a koji se eventualno mogu nepravedno naći na optuženičkoj klupi? Nisu. U svemu ovome onaj ko je eventualno mogao da profitira, ali na njeogvu nesreću, a na našu sreću, nije, bio je Milorad Dodik. No, on je doživio potpuni fijasko, smatra Šukalo.

Prema njegovim riječima, svi političari koji pokušavaju teme iz rata nakon 23 godine staviti kao centralne teme u BiH, nisu političari koji treba da vode građane BiH i treba ih kazniti na izborima.

Ovaj narodni poslanik mišljenja je da je cilj jučerašnje sjednice, sazvane na zahtjev predsjednika RS, bio napraviti predizubornu manipulaciju, te poput referendumske, sada nametnuti temu izvještaja o Srebrenici.

– Ako bude zrelosti međunarodne zajednice, kao i zrelosti strane koja se poziva u verbalni politički sukob u FBIH, da se na ovakve provokacije ne odgovori, onda ova tema neće biti dominantna. No, ukoliko danas u javnom diskursu političari i mediji iz FBiH krenu napadati Dodika i institucije RS, jasno je da je scenario osmišljen.

– S druge strane, ukoliko sve što je juče desilo okvalifikujemo kao pokušaj predizbornog trika, jer nikome nije pomogao, sve što je Dodik juče pokrenuo, vratiće mu se kao bumerang, zaključuje Šukalo.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!