Banjaluka

Muzički festivali na Kastelu PODIJELILI Banjalučane: Jedni se vesele, drugi NE MOGU SPAVATI

Tvrđava Kastel i ovog ljeta domaćin je brojnim banjalučkim festivalima koji traju do duboko u noć, i dok se mladi zabavljaju i pjevaju, ostali građani žale se da ih glasnom muzikom bukvalno terorišu.

Banjaluka se može pohvaliti brojnim muzičkim događajima koji su prepoznatljivi u regionu i privlače mnogo posjetilaca, ali dok nadležni broje turiste, Banjalučani se žale što iz centra grada trešti glasna muzika, nerijetko i radnim danima.

Loading...

Građani koji žive u blizini Kastela, pa čak i stanari iz drugih naselja, ogorčeni su ovakvim „kućnim redom“ i pričaju da uopšte ne mogu spavati od buke, ni oni ni njihova djeca. Nemaju ništa protiv zabave i provoda omladine, ali neka pravila se, smatraju, moraju poštovati jer je ovo sada, kažu, ugrožavanje ljudskih prava.

Predlažu čak i da se slične manifestacije izmjeste iz centra, u prirodu ili industrijsku zonu, kao što se to radi u evropskim gradovima.

Polemika o festivalima se uveliko vodi na društvenim mrežama, građani pišu kako ljeti ne mogu na posao zbog neprospavanih noći, a profesor u penziji Dušan Stegić i zvanično je reagovao na „nepodnošljivu buku„ i po drugi put poslao pritužbu gradskim institucijama, kao i kancelariji Ombudsmana u Banjaluci.

– Ovo je najprizemniji način promocije Banjaluke, to nisu festivali već iživljavanje na građanima. Imamo valjda i mi pravo na san, na odmor. U stanovima u Docu se bukvalno ne može razgovarati od muzike, u Novoj Varoši nisu isto mogli spavati, cijeli grad je uznemiren. Ne tražim ja da se ukinu manifestacije, ali potrebno je poštovanje, prema drugima, pa i prema samoj tvrđavi koja je stara vijekovima – govori Stegić.

Demofest 2018
Demofest 2018

Priznaje i da je bilo „podnošljivih koncerata i događaja“ koji su završavali u ponoć ili bar nisu bili toliko glasni, ali smatra da bi ovu oblast trebalo što prije urediti i odrediti maksimalnu jačinu zvuka na sličnim dešavanjima.

Govori i da je lani bio ohrabren odgovorom iz Grada da su pokrenuli određene izmjene propisa, kojima bi trebalo spriječti emisiju buke koja smeta sugrađanima, ali opet ga je dočekalo ljeto sa istim problemom.

– Ove godine ozbiljno sam se ponadao da će se nešto uraditi i promijeniti, ali opet je sve isto. Nisam ni protiv mladih, neka se zabavljaju, volim i ja muziku, ali mora se odrediti dozvoljeni nivo decibela i kazne za one koji to prekorače- govori Stegić.

Pripremaju propise

Iz Grada međutim juče stiže odgovor da uveliko pripremaju dokument koji će propisivati dozvoljeni nivo buke u Banjaluci.

– Uvidjevši problem sa čestim žalbama građana na nivo buke i nedostatkom adekvatnih i primenljivih propisa u ovoj oblasti, grad Banjaluka je u maju ove godine, na osnovu provedene javne nabavke, angažovao Institut za zaštitu i ekologiju, koji je, prema ugovoru, dužan da izradi studiju i nacrt odluke o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija, te korišćenja audio i video pomagala u objektima i izvan njih – pojasnili su iz Gradske uprave.

Kako najavljuju, izrada nacrta ove odluke, koji treba, između ostalog, treba da precizno definiše nivo dozvoljene buke za vrijeme održavanja manifestacija, nalazi se u završnoj fazi i trebala bi biti finalizirana do 15. septembra.

Banjaluka živi ljeti

Koliko god da ima građana nezadovoljnih glasnom muzikom sa festivala, toliko je i omladine kojoj nije jasno zbog čega se stvara problem, uz poruku da se priviknu na život i buku u gradu.

– Banjaluka bukvalno živi ljeti, to je najbolje doba godine, baš zato što imamo mnogo zanimljivih festivala i drugih događaja. Nije sigurno glasno samo sa Kastela, buka se u gradu čuje na svakom koraku, takav je jednostavno život u velikom mjestu. Ne mogu da vjerujem da ljudima smetaju koncerti, pa nisu svaki dan – govori studentkinja Ana.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!