Privreda

Sjeverna Makedonija zabranila uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije

​Sjeverna Makedonija zabranila je uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

ko se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Sjeverne Makedonije, ta odluka je donijeta nakon što je u regijama Beograda i Smedereva registrirano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuga.

Loading...

Agencija za hranu i veterinarstvo je donijela u ponedjeljak rješenje o zabrani uvoza u Sjevernu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže, prenosi Beta.

Od petka je na snagu stupila i obveza laboratorijskog ispitivanja prisustva virusa afričke svinjske kuge u svakoj uvoznoj isporuci svinjskog mesa i proizvoda i prerađevina i neće se puštati u promet prije dobivenih rezultata analize koja se obavlja na Fakultetu za veterinarsku medicinu.

U Sjevernoj Makedoniji nema afričke svinjske kuge, situacija se pažljivo prati, a preventivne mjere su podignute na maksimalnu razinu prema, navode u Agenciji za hranu i veterinarstvo.

Uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije je zabranila i Bosna i Hercegovina.

Afrička svinjska kuga je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja stavila je Srbiju na spisak država u kojima su zabilježeni slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga, prenose mediji.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!