Politika

Đokić: Ništa ne može spriječiti stavljanje van snage izvještaja o Srebrenici

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Vlada Srpske može staviti van snage izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine bez obzira na priču da će Klub Bošnjaka tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine.

– Ništa Vladu ne može spriječiti da donese odluku, kada je rasprava u parlamentu završena i kada imamo jasne stavove parlamenta i sveopšti konsenzus. Vlada već sada može početi da radi svoj dio posla, jer je to već ranije bio izvještaj Vlade, a ne parlamenta. Mislim da je moguće da ovo pitanje bude završeno za godinu dana – rekao je Đokić u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske.

Loading...

Đokić je rekao da bi Vlada već za dan-dva mogla da stavi van snage taj izvještaj i da nastavi sa aktivnostima s ciljem konačnog utvrđivanja istine o događajima na području srebreničke regije, ali i istine o stradanju Srba u rejonu Sarajeva. Naveo je da će nova komisija biti formirana i činiće je kvalitetni, odgovorni i kompetentni ljudi.

Đokić je rekao i da je pitanje Srebrenice otišlo u samo jednom smjeru, a to je da se govori o žrtvama Bošnjaka, a potpuno zanemaruju srpske žrtve, i to oko 3.000 Srba stradalih u Podrinju.

Đokić smatra da se mora reći i da su brojni Bošnjaci koji se vode na spisku iz 2004. godine stradali na drugačiji način, u međusobnim borbama i klasičnim vojnim operacijama i da nisu svi stradali u vrijeme julskih događaja `95.

– Na zasjedanju NSRS jasno je rečeno i potvrđeno da je komisija i vlast koja je formirala takvu komisiju bila izložena velikom pritisku. Kada smo preuzeli tu veliku odgovornost i obavezu da ponovo otvorimo pitanje izvještaja iz 2004. godine, bili smo svjesni velikih izazova, ali je veoma važno da smo o tome postigli sveopšti politički konzenzus unutar Srpske – istakao je on, izrazivši zadovoljstvo zbog iskazanog jedinstva u Skupštini.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!