Politika

Mektić: Pričaju o migrantima da bi pobjegli od domaćih gorućih problema

Najnovije procjene nadležnih institucija govore da je u BiH trenutno od 2.000 do 2.500 migranata, za razliku od prošlog mjeseca kada se taj broj kretao između 4.000 i 5.000. Takođe, zabilježen je trend smanjenja dnevnog priliva migranata.

Potvrdio je ovo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ističući da je to rezultat pojačanih aktivnosti na zaštiti granice, ali i činjenice da se u značajnoj mjeri povećao broj spriječenih ulazaka migranata u BiH.

On je istakao da je u fokusu današnjeg sastanka Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH bila trenutna situacija i najaktuelniji problemi na granici.

Loading...

“Prije nekoliko dana donijeli smo odluku na osnovu koje je 60 policajaca iz državnih policijskih agencija upućeno na državnu granicu. Rasporeženi su u zoni odgovornosti Granične policije u i oko Bijeljine. Očekujemo da će to dati dodatne rezultate. Takođe, danas smo razmatrali mogućnost uvođenja još nekih policijskih agencija i angažovanje u Graničnoj policiji u cilju dodatne zeštite granice”, naveo je Mektić.

On je podsjetio da je Vijeće ministara BiH iz tekuće budžetske rezerve danas odobrilo 460.000 KM, naglasivši da će ova sredstva biti utrošena na dodatne aktivnosti policije koja štiti granicu BiH. Ministar sigurnosti BiH očekuje da će i ova mjera doprinijeti boljim rezultatima.

Mektić se osvrnuo i na nedavno usvojenu specijalnu mjeru Evropske komisije za podršku BiH u upravljanju migracijskim tokovima. Iako su prvobitne informacije govorile da je riječ o 6 miliona eura, Mektić je potvrdio da se radi o 7,2 miliona eura.

“Danas smo dobili takvu informaciju. Dio tog novca biće usmjeren na zaštitu granice, te jačanje operativnih i tehničkih kapaciteta Granične policije. Drugi, veći dio biće utrošen na zadovoljavanje humanitarnih potreba migranata koji su u BiH. Tu prvenstveno mislim na izgradnju prihvatnih kapaciteta, te obezbjeđenje ishrane, odjeće, kao i medicinske zaštite i drugih troškova koji se javljaju kod boravka migranata”, kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, definisani su i prihvatni centri za migrante. To su kasarna Ušivak u Hadžićima, hotel Sedra u Cazinu, đački dom Borići u Bihaću, te objekat Agrokomerca na prostoru Velike Kladuše.

“Iduće sedmice kreću građevinsko-tehnički radovi koji će stvoriti potrebne kapacitete migranata u centrima”, naveo je ministar sigurnosti BiH.

Pojedini grade kampanju na migrantskoj krizi

Govoreći o trentu smanjenja broja migranata u BiH, on je konstatovao kako ta činjenica potvrđuje njegove ranije tvrdnje o tome da migranti nisu zainteresovani za ostanak u BiH.

“Osim toga, to demantuje sve političare koji su se na zlonamjeran način bavili migracijama, ali i demantuje tvrdnje kako postoje neke namjere da migranti ostanu u BiH. Mi još nismo odobrili nijedan azil i ne vjerujem da će ijedan biti odobren, jer je riječ isključivo o ekonomskim migrantima”, poručio je Mektić.

Mišljenja je da su pojedini političari počeli graditi predizbornu kampanju na migrantskoj krizi usljed nedostatka vlastite odgovornosti i kreativnih i dobrih ideja.

“Trebalo je da pitanje migranata prepuste nadležnim institucijama, kao što je to bio slučaj sa svim drugim zemljama na zapadnobalkanskoj ruti. Nisam primijetio da je u tim zemljama pitanje migranata dio bilo kakvih političkih interesa, a posebno ne dio političke kampanje”, konstatovao je Mektić.

S tim u vezi, preporučio je pojedinim političarima da se pozabave pitanjem migracije domaćeg stanovništva koje napušta RS i BiH i odlazi u inostranstvo.

“O tome oni ne govore, to ne pominju i nemaju nikakva rješenja u kampanji, ali zato političari, poput Nikole Špirića, Dušanke Majkić i Staše Košarca, puni su ideja kako treba riješiti migrantsku krizu i ko šta treba da radi, samo da bi pobjegli od domaćih gorućih problema”, smatra Mektić.

Inicirao sam smjenu u Izbornom štabu SDS-a

U razgovoru za naš portal, Mektić je komentarisao i polemike koje su se javile zbog činjenice da je smijenjen sa pozicije šefa Izbornog štaba SDS-a za oktobarske opšte izbore. Na tu funkciju imenovan je predsjednik Glavnog odbora ove stranke i načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

Mektić je naveo da je i sam ranije inicirao ideju da bude oslobođen funkcije šefa Izbornog štaba, te da je bio u potpunosti saglasan sa odlukom Predsjedništva SDS-a.

“Jednostavno fizički ne mogu stići da se posvetim funkciji šefa Izbornog štaba. Kao ministar sigurnosti BiH obavljam niz aktivnosti, a posebno mnogo vremena posvećujem rješavanju migrantske krize. Takođe, na predstojećim izborima sam nosilac liste za izbornu jedinicu jedan za Parlament BiH. Nisam znao koliko je to orgoman i zahtjevan posao, te koliko vremena zahtijeva, posebno u ovoj izbornoj jedinici gdje se očekuje da značajno popravimo izborni rezultat SDS-a. Predsjednik Izbornog štaba mjesec dana prije izbora mora bukvalno u sjedištu stranke biti od ranog jutra do kasno u noć kako bi koordinisao sve izborne aktivnosti na području RS. S druge strane, posljednji mjesec pred izbore očekuje me najžešča kampanja kad jednostavno moram biti na terenu”, pojasnio je Mektić, te dodao:

“Način na koji o ovome govore SNSD i RTRS pokazuje koliko sam im pitan i važan. Pokušavaju da nađu bilo kakvu sitnicu kojim bi eventualno mogli da me kompromituju. Međutim, oni više nemaju poseban ugled u narodu i nadam se da ta njihova priča ni kod koga neće biti prihvaćena”.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!