Društvo

Prosječna cijena kvadrata stana u RS 1.251 KM

Prema podacima iz kupoprodajnih ugovora i upitnika, a koji su bili predmet upisa prava vlasništva u područnim jedinicama i područnim kancelarijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, prosječna cijena stana u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosila je 1.251 KM po metru kvadratnom.

Analizirajući podatke koji su javno dostupni u Registru cijena nepokretnosti, prosječna cijena kuća u Republici Srpskoj je 45.223 KM, a prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta u 3,88 KM po metru kvadratnom.

“U Registru cijena nepokretnosti koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u prvoj polovini 2018. godine na teritoriji cijele Srpske ukupno je evidentirano 3.346  kupoprodajnih ugovora koji su sklopljeni u 2018. godini, a koji su bili predmet upisa prava vlasništva, ukupno je prometovano 6.168  nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti od 151.497.209 KM”, navedeno je u saopštenju RUGIP-a.

Od ukupnog broja nepokretnosti koje su unijete u Registar cijena nepokretnosti, a koje se nalaze u okviru kupoprodajnih ugovora koji su sklopljeni u periodu 1.1.2018 – 30.6.2018. godine najviše se prometovalo poljoprivrednim zemljištem, zatim stanovima, kućama, šumom, te građevinskim zemljištem.

“Posmatrajući ukupne cijene nepokretnosti u kupoprodajnim ugovorima koji su sklopljeni  tokom ove godine najviše novca za nepokretnosti potrošeno je u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu”, navode iz RUGIP-a.

Od 1.1.2017. godine do 30.6.2018. god. u Registru cijena nepokretnosti Republike Srpskeregistrovano je ukupnpo 14.302  kupoprodajnih ugovora u kojima je prometovano ukupno 24.202 nepokretnost čija je ukupna ostvarena cijena 748.173.611 KM.

Navedeno je i da se posmatrajući sumu cijena nepokretnosti tokom prošle i u provoj polovini ove godine najviše ponovo prometovano u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove od početka 2017. godine na teritoriji cijele Republike Srpske evidentira sve kupoporodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.

“Lični podaci iz kupoprodajnih ugovora su zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, dok su podaci koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti  javno dostupni na zvaničnoj internet stranici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!