Društvo

VILE, LIMUZINE, POSLOVNI PROSTORI Vrijednost imovine NAJPOZNATIJIH POLITIČARA u Srpskoj dostigla VRTOGLAVE CIFRE

Zajednička osobina poznatih političara u Republici Srpskoj jeste da nisu siromašni, a njihova imovina iznosi od nekoliko desetina do čak nekoliko miliona maraka.

Kako su saopštili iz Centra za istraživako novinarstvo (CIN), u njihovoj bazi novi su podaci za nekoliko političara, poput potpredsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića i ministara u Vladi RS – Antona Kasipovića i Dragana Bogdanića.

Loading...

Nenad Stevandić

– Stevandićeva ukupna primanja na poziciji potpredsjednika NS RS su 3.300 maraka, dok kao ljekar i zamjenik direktora UKC Banjaluka ima honorar od 1.100 maraka. U Banjaluci on i supruga imaju kuću koju je procijenio na 400.000 i ušteđevinu od 21.000 KM. Vozi nissan „X trail“ iz 2015. koji vrijedi 32.000 KM – podaci su CIN.

Nenad Stevandić
Nenad Stevandić

Anton Kasipović

Ministar pravde RS Anton Kasipović i njegova supruga u Banjaluci imaju stan, poslovni prostor i imanje sa voćnjacima na kojem proizvode vino i rakiju. Takođe, Kasipović u Banjaluci ima još jedan voćnjak u suvlasništvu sa bratom.

Stan procjenjuje na 140.000 maraka dok za imanje kaže da vrijedi 70.000 maraka. Ima registrovanu samostalnu preduzetničku djelatnost „Vina i rakije Kasipović“. Međutim, novinarima CIN je rekao da još nema dobiti od toga. Supruga takođe ima firmu „Markant“, ali i za nju je Kasipović rekao da nema dobiti.

Dragan Bogdanić

Ministar zdravlja Srpske Dragan Bogdanić ima poslovni prostor i zemljište u Tesliću, kao i stan u Beogradu, dok je njegova supruga Jelena vlasnica stana i garaže u Tesliću. Bogdanić je u svom imovinskom kartonu napisao da poslovni prostor vrijedi 300.000, a stan u Tesliću 60.000 maraka. Akcije ZTC „Banja Vrućica“ koje posjeduje procijenio je na 350.000 maraka.

Bogdanićeva supruga Jelena je kao specijalista fizikalne medicine zaposlena u ZTC „Banja Vrućica“, a član je i Upravnog odbora „Banje“. Bogdanić nije odgovorio na upit novinara CIN o svojoj karijeri, imovini i prihodima.

Milorad Dodik

Kada je riječ o liderima političkih partija u Srpskoj, svakako je na prvom mjestu imovina predsjednika SNSD i Srpske Milorada Dodika.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

– Dodik ima kuću u Beogradu, koju je procijenio na 1,7 miliona KM. Sa ženom dijeli vlasništvo nad porodičnom kućom i stanom u Laktašima. Njegova supruga je vlasnica poslovnog prostora u Laktašima i oko 23 hektara zemljišta u blizini ovog mjesta. Dodik je 2014. naveo da je lično uštedio 49.000 KM, dok je njegov sin vlasnik štednog uloga od 22.000 KM. Igor Dodik je suvlasnik voćarske firme „Fruit Eco“, čiji udio je Dodik 2010. godine procijenio na 2,6 miliona KM. Međutim, u imovinskom kartonu 2014. nije mogao iznijeti novu procjenu zbog, kako je objasnio, elementarnih nepogoda. Djeca Milorada Dodika su suvlasnici firme Global Liberty – navodi CIN.

Vukota Govedarica

Predsjednik SDS i kandidat za predsjednika Srpske Vukota Govedarica je suvlasnik poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu veličine110 kvadrata, a vozi „audi A6“ vrijedan 15.000 KM i ima 30.000 KM ušteđevine. Govedarica je sa majkom suvlasnik stana od 28 kvadrata u Novom Sadu.

Vukota Govedarica

Milanko Mihajlica

Prema podacima CIN, lider SRS Milanko Mihajilica je prijavio stan od 89 kvadratnih metara u Novom Gradu i procijenio ga na 90.000 KM. Posjeduje i vikendicu, a u nasljedstvo sa rođacima dobio više zemljišnih parcela.

Petar Đokić

Predsjednik SP Petar Đokić vlasnik je više nekretnina i jednog preduzeća koje je u razgovoru za CIN procijenio na ukupno 1,1 milion KM. Osim zemljišta, Đokić posjeduje: stan, poslovni prostor i dvije kuće. Vlasnik je preduzeća „Intermarket“ iz Brčkog koje se bavi unutrašnjom i spoljnom trgovinom. Kreditno je zadužen 110.000 KM do 2019. godine. On nije odgovorio na novi upit CIN o svojoj karijeri, imovini i prihodima.

Dragan Čavić

Lider NDP Dragan Čavić posjeduje, prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnih registara, stan u Banjaluci vrijedan 106.000 KM, i porodičnu kuću sa zemljištem u okolini Banjaluke, vrijedne 268.000 KM. Nakon smrti roditelja on i brat su naslijedili kuću i zemljište.

Dragan Čavić
Dragan Čavić

Posjeduje automobil „pežo 508“, čiju je vrijednost procijenio na 18.000 KM.

Branislav Borenović

Predsjednik PDP Branislav Borenović je u imovinskom kartonu 2014. prijavio stan od 80 kvadrata. Sa suprugom Biljanom je suvlasnik porodične kuće u Banjaluci. Takođe, on je vlasnik brvnare sa 1.400 kvadratnih metara zemljišta u okolini grada. Tada je prijavio i trećinu udjela u poslovnom obrtu, a u julu 2018. godine je za CIN rekao da je izašao iz tog biznisa. Borenović vozi „oktaviju“, a supruga „ibicu“ i ima štedni ulog od 60.000 KM. Biljana je 2010. prijavila stan i garažu u Srbiji, ali je u međuvremenu ove nekretnine prodala, rekao je Borenović novinarima CIN.

Nedeljko Čubrilović

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović u Banjaluci ima stan vrijedan 500.000 KM te stan u Budvi u Crnoj Gori vrijedan 60.000 evra. Njegov sin u Banjaluci ima stan i tri poslovna prostora.

Željka Cvijanović

Predsjednica Vlade Srpske i kandidatkinja za predsjednicu RS Željka Cvijanović u imovinskom kartonu iz 2014. je napisala da sa suprugom dijeli vlasništvo nad kućom u Banjaluci čiju je vrijednost procijenila na 444.646 KM. Suprug Aleksandar je suvlasnik skoro sedam dunuma zemljišta sa bratom Slobodanom. Cvijanović je 2014. godine vozila „golf 5“ od 10.000 KM, a suprug „sitroen C5“ vrijedan 35.000 KM.

Sin Filip je suvlasnik firme “Pilon”, a suprug i sin Stefan imaju firmu “PRIM” u Banjaluci. Željka Cvijanović nije odgovorila na novi upit CIN o svojoj karijeri, imovini i prihodima.

Mladen Ivanić

Ni predstavnici RS u Sarajevu ne oskudjevaju s imetkom. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u Banjaluci ima stan od 95 metara kvadratnih koji je procijenio na 140.000 maraka. Također, prijavio je da je suvlasnik vikendice u Crnoj Gori. Svojih 40 kvadratnih metara vikendice je procijenio na 40.000 KM. Njegova supruga Gordana ima stan u Beogradu vrijedan 110.000 KM, a ćerka Jelena stan u BiH od 100.000 KM.

Mladen Ivanić

Igor Crnadak

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak u Banaluci ima stan vrijedan 200.000 KM, dok zajedno sa suprugom posjeduje još jedan stan od 70.000 KM. Njegova supruga ima i poslovni prostor od 95.000 KM, dok je on vlasnik zemljišta od 3.000 KM. Zajedno imaju ušteđevinu od 33.000 KM, a kreditno su zaduženi skoro 300.000 KM.

Mirko Šarović

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, prema zemljišnoknjižnim dokumentima i izjavi o imovinskom stanju iz 2012. godine, posjeduje kuću sa dvorištem od 527 metara kvadratnih, a njegova supruga posjeduje kuću sa zemljištem, ukupne površine 1.055 kvadrata. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić je vlasnik stana od 92 kvadrata u Prnjavoru te pet i po duluma zemljišta u Kulašima kod Prnjavora. Vozi BMW X3 iz 2004. godine. Mektićeva ćerka posjeduje stan u Banjaluci.

Aleksandra Pandurević

Prema podacima iz baze CIN, šefica Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu BiH Aleksandra Pandurević u Bijeljini ima stan vrijedan 75.000 KM. U okolini Sarajeva ima 45 dunuma zemlje i devastiranu kuću koje je naslijedila od oca. U Bratuncu njena majka posjeduje stan vrijedan 56.000 KM.

Staša Košarac

Šef Kluba pioslanika SNSD Staša Košarac u Istočnom Novom Sarajevu posjeduje stan od 61 metra kvadratnog čiju je vrijednost procijenio na 72.000 KM. Stan je pod hipotekom do 2022. Od 2018. godine je vlasnik apartmana na Jahorini koji je naslijedio od majke. Vozi „VW T-Roc“ vrijedan 54.000 KM, a supruga Sanja „fiata pandu“ koji vrijedi 10.000 KM. Tokom 2018. je zarađivao nešto više od 5.000 KM mjesečno. Košarac ima firmu „Admiral Komerc“ u Višegradu registrovanu za proizvodnju, promet i usluge, osnivačkog kapitala 2.500 KM.

Staša Košarac

Nikola Špirić

Poslanik SNSD u PD BiH Nikola Špirić je u Banjaluci vlasnik stana od 125 kvadrata i poslovnog prostora od 110 kvadrata, vrijednih skoro 400 hiljada KM. U imovinskom kartonu iz 2014. prijavio je porodično naslijeđe koje ima u Federaciji BiH. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Špirić je naslijedio kuću i deset hektara zemljišta u Drvaru. U izjavi koju je popunio 2012. godine Špirić je napisao da ćerka Jovana posjeduje stan u Beču, a sin u Beogradu. Takođe, tada je naveo da je on vlasnik stana u Novom Sadu. Ništa od ovog nije naveo u imovinskom kartonu iz 2014.

Dušanka Majkić

Poslanica SNSD Dušanka Majkić zajedno sa sinovima posjeduje stan od 72 kvadrata u Banjaluci vrijedan 90.000 KM. Vozi automobil „škoda oktavija“ iz 2013. Ima ušteđevinu od oko 200.000 KM. Majkić u Parlamentu mjesečno zarađuje oko 5.600 KM, podaci su CIN Sarajevo.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!