Banjaluka

Višečlane porodice umjesto HUMANITARNIH AKCIJA traže sistemsko rješenje

U Banjaluci je registrovano 637 porodica sa četvoro ili više djece, od kojh 70 odsto živi u siromaštvu, jer niko od članova nije zaposlen.

– Kada se bliži septembar, kao da se bliži smrt – kaže kroz suze jedna od nezaposlenih majki koja odgaja petoro djece i mora da kupi četiri paketa knjiga.

Loading...

Ovako, nažalost, misli stotinu banjalučkih roditelja, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, te često žive od humanitarnih organizacija i pomoći dobrih ljudi.

Podaci kojim raspolaže Uduženje višečlanih porodica “Četiti plus” pokazuju da je 70 odsto roditelja nezaposlno, što većinu ovih porodica stavlja u socijalne kategorije, koje često nisu u mogućnosti ni da školovuju djecu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske prošle školske godine školovanje je zbog socijalnih, ekonomskih i ličnih razloga napustilo 45 osnovaca i 186 srednjoškolaca.

S obzirom na to da majke uglavnom brinu o djeci, nisu u mogućnosti da rade, porodicu finansira otac, koji se nakon nekoliko godina teškog života razboli, a porodica dođe u još težu situaciju.

Upravo slična situacija desila se osmočlanoj banjalučkoj porodici koja živi od 200 KM invalidnine, a samo toliko koštaju mješečne karte za prevoz djece do škole.

– Nemam čim da kupim mužu lijek, za mjesečne karte već sam dužna, a kako ćemo preživjeti septembar niko ne zna. Dobili smo nekoliko knjiga, ali to nije rješenje jer djecu ne mogu da hranim knjigama. Treba nam novac i neka pomoć koju ćemo primati redovno, jer paketi pomoći nisu dugotrajno rješenje – ispričala je ova Banjalučanka.

Kroz slične situacije prolaze mnoge banjalučke porodice, a tome svedoče i razne humanitarne akcije, novinski tekstovi i prilozi, kao i TV emisije.

Roditelji kažu da im treba sistemska podrška ili siguran posao, jer mnogi se ne usuđuju imati više od dvoje djece, upravo jer vide kako žive oni koji ih imaju.

Da je potrebna veća podrška svjestan je i Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja „Četiri plus“, ali kaže da u udruženje daju sve od sebe da olakšaju život ovim porodicama.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja „Četiri plus“
Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja „Četiri plus“

– Nastojimo da obezbijedimo što više udžbenika i maksimlalno pomognemo ovim porodicama. Predložio bih Vladi RS da svoj djeci da besplatne udžbenike. Teško je jer polovne knjige ne možemo da damo nikome jer se gradivo mijenja, neznatno, ali predstavlja nam problem – kaže Radovanović.

Kaže da je septembar pun troškova za sve, a najviše za one koji imaju više djece.

– Moglo bi se još puno toga uraditi, ali stvarno se trudimo da obezbijedimo sve, pogotovo sada za školu – dodaje on.

U saradnji sa ovim udruženjem, Grad Banjaluka plaća udžbenike za nekoliko djece višečlanih porodica, te daje socijalne stanove.

Prema njihovim podacima, 74 učenika iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece i ove godine dobiće besplatne udžbenike, dok Grad plaća i boravak djece iz višečlanih porodica u vrtićima.

– Njihovi članovi dobijaju i stipendiju tokom školovanja bez obzira na materijalni status porodice. Uz to, finansiramo i dio tekućih troškova i određenih programskih aktivnosti Udruženja „4+“ – rekli su u nadležnom odjeljenju Gradske uprave.

Potreban im stalni posao

Sve to su kratkotrajne pomoći koje porodicama ne omogućavaju normalna život, već samo preživljavanje, smatra sociolog Dragana Aleksić.

– Višečlanim porodicama treba veća podrška u vidu većeg dječijeg doplatka, potpuno besplatnog školovaja i udžbenika, popusta u knjižarama, bazenima i sportskim klubovima, jer tako se ljudi motivišu da imaju više djece. Njihov problem ne rješava paket knjiga ili hrane, već stalni posao ili kuća. Danas je preskupo biti roditelj, zbog toga se mnogi ne usude na više djece – rekla je ona.

Dodaje da je vrlo važno da roditelji sa više djece imaju prednost pri zapošljavanju, kao i mnoge druge pogodnosti, koje im druge države nude.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!