Društvo

Penzioneri voze gradske autobuse

Potraga za šoferima u Republici Srpskoj raste iz dana u dan, a koliko je situacija alarmantna najbolje pokazuje primjer nekoliko preduzeća koja su, da ne bi ukinula autobuske linije, na posao vratila penzionisane vozače.

Masovan odlazak kvalifikovanih vozača, koji za višestruko veće plate krstare evropskim metropolama, svakog dana uzima danak, pa prevoznici u RS uveliko razmišljaju o ukidanju pojedinih prigradskih linija.

Pojedini prevoznici ne uzdaju se puno ni u projekat prekvalifikacije i obuke vozača jer se u pojedina preduzeća javilo mnogo manje kandidata nego što je potrebno. Ovaj projekat realizuju Vlada RS i Zavod za zapošljavanje, a posao bi trebalo da dobije 47 vozača u osam preduzeća.

Loading...

Vlasnik i direktor teslićkog preduzeća “Tempoturist” Perica Kuzmanović ističe da im je neophodno bar osam vozača, ali da se za prekvalifikaciju prijavio samo jedan kandidat.

– Već uveliko razmišljamo da pozovemo nekog od naših penzionisanih radnika. Makar znamo da ima iskustvo i da je vrijedan, jer se za obuku prijavio samo jedan kandidat. Ljudi masovno odlaze, sela su već opustjela, tako da ćemo u narednom periodu sigurno ukinuti neke linije do udaljenijih sela – rekao je Kuzmanović.

Mnogo bolja situacija nije ni u kotorvaroškom preduzeću “Golubić”, koje potražuje tri vozača.

– Već smo razgovarali sa nekim mladićima i mislim da će oni krenuti na obuku. Uglavnom nam nedostaje vozača na gradskim linijama – rekao je direktor ovog preduzeća Milan Škorić.

U banjalučkom “Autoprevozu” bili su prinuđeni da na posao pozovu penzionisane vozače.

– Vozači su nekada imali beneficirani radni staž i odlazili u penziju već sa 50 godina. U nedostatku radne snage, a s obzirom na to da nema zakonske prepreke, pozvali smo dvojicu penzionisanih vozača da voze do navršenih 68 godina, s tim što vozači starosti od 65 do 68 godina češće obavljaju ljekarske preglede. To su dobri vozači koji su hljeb zaradili za volanom – rekao je direktor banjalučkog “Autoprevoza” Dejan Mijić.

Mijić, koji je i predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza RS, ističe da se za obuku za vozače prijavilo 50 kandidata.

– Jedina nedoumica nam je šta ako neko od onih koji završe obuku odluči da ode izvan RS. Čekamo samo da usaglasimo još neke sitnice sa Zavodom za zapošljavanje kako bismo mogli obaviti razgovore s kandidatima i započeti obuku – dodao je Mijić.

Podsjetio je da se Srpska s nedostatkom kadra u ovoj oblasti suočava već nekoliko godina, od kada preduzeća iz Njemačke i drugih zemalja EU traže kadar na našim prostorima.

Direktor Edukativnog centra u Privrednoj komori RS Dragoslav Mihajlović rekao je da je najviše prijavljenih kandidata u Banjaluci.

– Najveći problem je u Tesliću, gdje poslodavac traži desetak vozača, a stigla je samo jedna prijava. Čim se usaglase sve stavke ugovora, kreće obuka. Zainteresovani kandidati polagaće vozački ispit D kategorije i imati teoretsku nastavu od 260 časova – rekao je Mihajlović.

Uslovi za obuku

Dejan Mijić je istakao da kandidati koji žele da prođu obuku i dobiju posao vozača autobusa treba da imaju završenu najmanje osnovnu školu, položen vozački ispit B kategorije, najmanje 24 godine starosti i da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS.

– Vlada RS je putem Zavoda za zapošljavanje obezbijedila svim kandidatima po 3.000 KM za školu i polaganje ispita. Poslodavci su dužni da obezbijede radno mjesto na neodređeno radno vrijeme, a radnik da najmanje godinu radi u firmi koja mu je omogućila da prođe projekat i dobije posao – istakao je Mijić.

Prevoznici koji traže vozače

  • “Tempoturist” Teslić
  • “Pavlović turs” Banjaluka
  • “Golubić” Kotor Varoš
  • “Autoprevoz GS” Banjaluka
  • “Autoprevoz” Banjaluka
  • “Central kompani” Banjaluka
  • “Centrotrans” Istočno Sarajevo
  • “Kompas” Istočno Sarajevo

Izvor
Glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!