Politika

Davor Dragičević podnio prijavu SIPI protiv najviših funkcionera MUP RS (VIDEO)

Otac ubijenog mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke podnio je u Sarajevu Agenciji za istrage i zaštitu BiH krivičnu prijavu protiv najviših funkcionera MUP RS.

Prijave je podnio i protiv patologa Željka Karana i još nekoliko osoba zbog, kako je naveo, udruživanja radi zataškavanja ubistva i prikrivanja ubica njegovog sina.

Davor Dragičević je prijavio ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, ministra Policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića, načelnika Uprave za borbu protiv terorizma MUP RS Nedeljka Luburu, direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, Đorđa i Milorada Rađena, vlasnike kuće za koju se tvrdilo da ju je opljačkao pokojni mladić, kao i još nekoliko policajaca iz Banjaluke.

Dragičević ih je prijavio zbog krivičnog dela udruživanja radi prikrivanja ubistva, zataškavanja ubistva, ometanja istrage, zloupotrebe službenih ovlašćenja i falsifikovanja službenih isprava.

U prijavi je navedeno da su i glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, koji je tužilac u slučaju ubistva Davida Dragićevića, postali dio organizovane grupe, jer su svojim nečinjenjem pomogli ostalima u pokušaju da se zataška ubistvo mladića i kompromituju dokazi o ubistvu.

Uz krivičnu prijavu Davor Dragičević je dostavio snimak konferencije za novinare MUP RS od 26. marta, na kojoj je načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić izjavio da je pokojni David Dragićević u noći nestanka, 18. marta, viđen u centru grada, odakle je otišao da opljačka kuću porodice Rađen, a potom upao u rječicu Crkvena.

Dragičević je dostavio zapisnike Anketnog odbora Narodne skupštine RS, koji su saslušali sve visoke funkcionere MUP-a RS, tužioce i patologa, video snimke nadzornih kamera iz centra grada, kao i zapisnike načelnika Uprave kriminalističke policije MUP RS Siniše Kostreševića prema kojima u kući Rađenovih nisu pronađeni DNK tragovi mladića, odnosno da on nije opljačkao tu kuću.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo tijelo nađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS. Takođe tvrde da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi “Pravda za Davida”, na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

Izvor
BETA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!