Politika

Objavljeni zaključci berlinskog skupa

Beograd i Priština su se složili da nastave sa naporima da implementiraju postojeće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz EU, radi postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma, jedan je od zaključaka skupa u Berlinu, objavljenih na zvaničnom sajtu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Berlinski skup su inicirali Merkelova i francuski predsjednik Emanuel Makron, a u zaključcima stoji da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Takav sporazum je ključan za put Srbije i Kosova u Evropu, ističe se u saopštenju. Učesnici su se, navodi se, složili da takav sporazum treba da bude sveobuhvatan i politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu.

Naglašen je značaj inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebao da bude praćen mjerama za izgradnju povjerenja.

Učesnici su pohvalili uspješno zaključeni sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije o imenu i konstatovali da je taj sporazum izvanredan primjer uspješnog rješavanja sukoba.

Berlinskom skupu su prisustvovali lideri zemalja Zapadnog Balkana i Prištine zajedno sa premijerima Hrvatske i Slovenije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije.

Na skupu je bilo riječi o zajedničkoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Učesnici su se, stoji u saopštenju, složili da pojačaju svoje napore na uspostavljanju regionalne ekonomske oblasti u skladu sa izjavom Samita u Sofiji za 2018. i zaključcima o samitu Zapadnog Balkana 2018. godine.

Svi učesnici su potvrdili svoju posvećenost saradnji u okviru takozvanog Berlinskog procesa.

Povezanost, ekonomska saradnja, slobodna trgovina, bezbjednosna saradnja, razmjene mladih i pomirenje su centralni elementi procesa.

Na berlinskom skupu ponovo je potvrđena podrška lidera zemalja Zapadnog Balkana Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RICO).

Napominje se da će predstojeći samit biti održan u Poznanju, u Poljskoj.

Učesnici su se složili da prošire svoju saradnju kako bi spriječili radikalizaciju i borbu protiv terorizma, nedozvoljenu trgovinu i ilegalne migracije.

Oni su naglasili svoju nepokolebljivu posvećenost demokratiji, uključujući centralnu ulogu izbora i parlamentarnih institucija, vladavinu prava i dobru upravu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ulogu civilnog društva i nezavisnih medija, stoji u saopštenju.

Složili su se da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i za jačanje otpornosti društava na unutrašnje i spoljašnje izazove našeg vremena.

Učesnici skupa u Berlinu potvrdili su svoju posvećenost stabilnosti regiona.

U tom cilju, učesnici su pozdravili namjeru Hrvatske da organizuje samit EU za Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja EU 2020. godine.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!